Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami

Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy — do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków,  pieczywa również. Idealny obiad wegetariański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegetariański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna!

Proste, tanie danie, które ma jeszcze tę zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 duże czerwone papryki
  • kilka suszonych grzybków — opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • kminek
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody lub bulionu

Przygotowanie:

  • kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem
  • w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje woda i zaczną się złocić
  • przekroić paprykę, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w dużą kostkę
  • do garnka z gotującą się kapustą dodać pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki i kminek. Dusić do miękkości kapusty
  • na koniec zagęścić kapustę mąką
  • podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *