sobota, 2 marca 2019

Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami


Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy - do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków,  pieczywa również. Idealny obiad wegeteriański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegeteriański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna!
Proste, tanie danie, które ma jeszcze tą zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby.

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
400 g pieczarek
1 cebula
2 duże czerwone papryki
kilka suszonych grzybków - opcjonalnie
sól, pieprz
kminek
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 szklanka wody lub bulionu

Przygotowanie:

  • kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem
  • w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje woda i zaczną się złocić
  • przekroić paprykę, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w dużą kostkę
  • do garnka z gotującą się kapustą dodać pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki i kminek. Dusić do miękkości kapusty
  • na koniec zagęścić kapustę mąką
  • podawać z ulubionymi dodatkami
                                                                 SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Czy kiszoną kapustę można zastąpić słodką? Nie przepadam za kiszoną, stąd też pytam. ;)

    W wolnej chwili zapraszam https://bitasmietanka.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pewnie, to będzie zupełnie inny smak, ale równie smacznie. Robiłam z kapustą pekińską, było pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!