Kotleciki z brokuła i zielonego groszku to ciekawy pomysł na wegeteriański obiad. Wyjątkowe smaczne i bardzo proste do przygotowania. Z sałatką z czerwonych buraczków, dipem jogurtowym i pieczonymi batatami stanowią zdrowy, kompletny bezmięsny obiadek.
Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha!
250 g różyczek brokuła
300 g mrożonego zielonego groszku
100 g szpinaku (też mrożony)
100 g błyskawicznych płatków owsianych
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie
Przygotowanie:
- różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką
- obrać czosnek i posiekać, następnie zblenować z zieloną masą "żyrafą" niezbyt dokładnie Wymieszać z płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut
- w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków, z tego przepisu. Wstawić bataty do piekarnika
- uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia
- podawać z sałatką z buraczków, dipem jogurtowym i ewentualnie pieczonymi batatmi
SMACZNEGO !
źródło: Mit Liebe - Food Magazin von EDEKA nr. 1/2019
źródło: Mit Liebe - Food Magazin von EDEKA nr. 1/2019
1 komentarzy
Thanks!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!