poniedziałek, 11 marca 2019

Kotleciki z brokuła i zielonego groszku


Kotleciki z brokuła i zielonego groszku to ciekawy pomysł na wegeteriański obiad. Wyjątkowe smaczne i bardzo proste do przygotowania. Z sałatką z czerwonych buraczków, dipem jogurtowym i pieczonymi batatami stanowią zdrowy, kompletny bezmięsny obiadek.
Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha!


Składniki na 4 porcje:

250 g różyczek brokuła
300 g mrożonego zielonego groszku
100 g szpinaku (też mrożony)
100 g błyskawicznych płatków owsianych
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie
400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy+sól, pieprz+2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką
  • obrać czosnek i posiekać, następnie zblenować z zieloną masą "żyrafą" niezbyt dokładnie Wymieszać z płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut
  • w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków, z tego przepisu. Wstawić bataty do piekarnika
  • uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia
  • podawać z sałatką z buraczków, dipem jogurtowym i ewentualnie pieczonymi batatmi
                                                                SMACZNEGO !

źródło: Mit Liebe - Food Magazin von EDEKA nr. 1/2019

1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!