Kotleciki z brokuła i zielonego groszku to ciekawy pomysł na wegetariański obiad. Wyjątkowe smaczne i bardzo proste do przygotowania. Z sałatką z czerwonych buraczków, dipem jogurtowym i pieczonymi batatami stanowią zdrowy, kompletny bezmięsny obiadek. Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha!
Składniki na 4 porcje:
- 250 g różyczek brokuła
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 100 g szpinaku (też mrożony)
- 100 g błyskawicznych płatków owsianych
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy — opcjonalnie
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia — opcjonalnie
- 400 g jogurtu greckiego + koperek + sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka musztardy + sól, pieprz + 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką
- obrać czosnek i posiekać, następnie zblendować z zieloną masą „żyrafą” niezbyt dokładnie Wymieszać z płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut
- w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków. Wstawić bataty do piekarnika
- uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia
- podawać z sałatką z buraczków, dipem jogurtowym i ewentualnie pieczonymi batatami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂