Kotleciki z brokuła i zielonego groszku

Kotleciki z brokuła i zielonego groszku to ciekawy pomysł na wegetariański obiad. Wyjątkowe smaczne i bardzo proste do przygotowania. Z sałatką z czerwonych buraczków, dipem jogurtowym i pieczonymi batatami stanowią zdrowy, kompletny bezmięsny obiadek. Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha!
Składniki na 4 porcje:

  • 250 g różyczek brokuła
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g szpinaku (też mrożony)
  • 100 g błyskawicznych płatków owsianych
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy — opcjonalnie
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia — opcjonalnie
  • 400 g jogurtu greckiego + koperek + sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka musztardy + sól, pieprz + 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką
  • obrać czosnek i posiekać, następnie zblendować z zieloną masą „żyrafą” niezbyt dokładnie Wymieszać z płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut
  • w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków. Wstawić bataty do piekarnika
  • uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia
  • podawać z sałatką z buraczków, dipem jogurtowym i ewentualnie pieczonymi batatami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *