To przepis na błyskawiczne gofry, bo bez aptekarskiego odmierzania składników wystarczy szklanka. W mig przygotujesz śniadanie lub podwieczorek. Są smaczne i chrupiące, ale tylko gorące. Mleko krowie zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz mocno skoncentrowanego mleka kokosowego dodatek tłuszczu możesz całkowicie pominąć.
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka oleju kokosowego/innego
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować
- wykładać łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji obsługi gofrownicy
- upieczone gofry odkładać na kratę. Najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Dzisiaj zrobiłam gofry na zwykłym mleku bez laktozy wyszły super.
OdpowiedzUsuńWrzucam do ulubionych czyli będzie powtórka. Dzięki >> Pozdrawiam.>>
Super:) 😄
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!