niedziela, 31 marca 2019

Szybkie gofry orkiszowe - bez laktozy


To przepis na błyskawiczne gofry, bo bez aptekarskiego odmierzania składników wystarczy szklanka. W mig przygotujesz śniadanie lub podwieczorek. Są smaczne i chrupiące, ale tylko gorące. Mleko krowie zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz mocno skoncentrowanego mleka kokosowego dodatek tłuszczu możesz całkowicie pominąć.

Składniki na 6 sztuk:

1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka oleju kokosowego/innego

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować
  • wykładać łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji obsługi gofrownicy
  • upieczone gofry odkładać na kratę. Najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu 
                                                                   SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!