niedziela, 31 marca 2019

Szybkie gofry orkiszowe - bez laktozy


To przepis na błyskawiczne gofry, bo bez aptekarskiego odmierzania składników wystarczy szklanka. W mig przygotujesz śniadanie lub podwieczorek. Są smaczne i chrupiące, ale tylko gorące. Mleko krowie zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz mocno skoncentrowanego mleka kokosowego dodatek tłuszczu możesz całkowicie pominąć.

Składniki na 6 sztuk:

1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka oleju kokosowego/innego

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować
  • wykładać łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji obsługi gofrownicy
  • upieczone gofry odkładać na kratę. Najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu 
                                                                   SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Dzisiaj zrobiłam gofry na zwykłym mleku bez laktozy wyszły super.
    Wrzucam do ulubionych czyli będzie powtórka. Dzięki >> Pozdrawiam.>>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!