piątek, 19 kwietnia 2019

Mazurek " Pisanka wielkanocna" Helenki


Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji.
Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka.
Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe.


Składniki na kruchy spód:

200 g mąki orkiszowej jasnej
125 g masła
2 ugotowane żółtka
65 g cukru/ksylitolu

Składniki na nadzienie:
150 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany kremówki

dodatkowo:
płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy

Przygotowanie:
  • wszyskie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i płaskim mieszadłem połączyć w kulę. Ciasto owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
  • schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Wyciąć nożykiem jajowaty kształt. Resztki ciasta rozwałkować na cienkie ruloniki, następnie zrolować je jak sznurek i układać w kawałkach na brzegu pisanki. Ciasto ponakłuwać gęsto wiedelcem
  • piec w 180' C 20 minut do zrumienienia
  • w międzyczasie zagotować śmietankę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać. Ostudzić
  • na upieczony, przestudzony kruchy spód wylać czekoladę
  • gdy czekolada stężeje udekorować pisankę płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi wg własnej fantazji
                                                                SMACZNEGO !





0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!