Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji.
Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka.
Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe.
200 g mąki orkiszowej jasnej
125 g masła
2 ugotowane żółtka
65 g cukru/ksylitolu
Składniki na nadzienie:
150 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy
Przygotowanie:
- wszyskie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i płaskim mieszadłem połączyć w kulę. Ciasto owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
- schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Wyciąć nożykiem jajowaty kształt. Resztki ciasta rozwałkować na cienkie ruloniki, następnie zrolować je jak sznurek i układać w kawałkach na brzegu pisanki. Ciasto ponakłuwać gęsto wiedelcem
- piec w 180' C 20 minut do zrumienienia
- w międzyczasie zagotować śmietankę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać. Ostudzić
- na upieczony, przestudzony kruchy spód wylać czekoladę
- gdy czekolada stężeje udekorować pisankę płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi wg własnej fantazji
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!