Nastฤpny mazurek, ktรณry goลciล na naszym zeszลorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekaล siฤ publikacji.
Mazurek w ksztaลcie duลผej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia ลผadnej foremki. Rant skrฤciลam z dwรณch rulonikรณw ciasta i tak powstaลo obramowanie, ktรณre utrzymuje czekoladowe wypeลnienie mazurka. Dekoracja mazurka to nastฤpne dzieลo mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystaลa pลatki migdaลowe, posiekane orzechy laskowe i wiรณrki kokosowe.
Skลadniki na kruchy spรณd:
- 200 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 125 g masลa
- 2 ugotowane ลผรณลtka
- 65 g cukru/ksylitolu
Skลadniki na nadzienie:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 80 ml ลmietany kremรณwki
Dodatkowo:
- pลatki migdaลowe
- wiรณrki kokosowe
- orzechy
Przygotowanie:
- wszystkie skลadniki na kruche ciasto umieลciฤ w misie robota i pลaskim mieszadลem poลฤ czyฤ w kulฤ. Ciasto owinฤ ฤ w foliฤ i wstawiฤ na 30 minut do lodรณwki
- schลodzone ciasto rozwaลkowaฤ na stolnicy delikatnie podsypanej mฤ kฤ . Wyciฤ ฤ noลผykiem jajowaty ksztaลt. Resztki ciasta rozwaลkowaฤ na cienkie ruloniki, nastฤpnie zrolowaฤ je jak sznurek i ukลadaฤ w kawaลkach na brzegu pisanki. Ciasto ponakลuwaฤ gฤsto widelcem
- piec w 180′ C 20 minut do zrumienienia
- w miฤdzyczasie zagotowaฤ ลmietankฤ kremรณwkฤ. Dodaฤ poลamanฤ na kawaลki czekoladฤ i odstawiฤ na kilka minut, nastฤpnie wymieszaฤ. Ostudziฤ
- na upieczony, przestudzony kruchy spรณd wylaฤ czekoladฤ
- gdy czekolada stฤลผeje udekorowaฤ pisankฤ pลatkami migdaลowymi, orzechami i wiรณrkami kokosowymi wg wลasnej fantazji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐