czwartek, 25 kwietnia 2019

Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy


Czosnek niedźwiedzi to roślina najzasobniejsza w siarkę. Ma jej sporo kapusta, kalafior, jarmuż, chrzan i rzeżucha, ale czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rekordzista.
Warzywa bogate w siarkę dostarczają energii mitochondriom, wspomagają efektywne wydalanie toksyn z organizmu i leczenie chorób skóry, mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, obniżają stres oksydacyjny oraz wspomagają oczyszczanie i pracę jelit oraz wątroby. Więcej przeczytasz tutaj.
Najlepiej zadbać o różnorodność tych warzyw w diecie i jeść je naprzemiennie, by wzmocnić i oczyścić nasz organizm.
Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny.
Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa.

Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej jest przygotowanie z zielonych listków wartościowej pasty. Zmiksowane listki z solą zalane olejem mogą spokojnie przetrwać do następnych zbiorów.

Polecam!

Składniki:

200 g listków czosnku niedźwiedziego
2 płaskie łyżeczki naturalnej soli (kamiennej, morskiej, himalajskiej)
około 4 łyżki oliwy/oleju

Przygotowanie:
  • listki dokładnie umyć, następnie odwirować w wirówce do sałaty
  • oberwać grube ogonki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z solą i oliwą
  • listki przełożyć do wyparzonego słoiczka, ugnieść łyżeczką i przechowywać w lodówce. Zużywać na bieżąco wg potrzeby
  • na dłuższe przechowywanie zalać pastę niewielką ilością oliwy, tak by lekko przykryła wszystkie listki. Sól i oliwa są doskonałym konserwantem, a bez dostępu powietrza pasta może długo przetrwać
                                                                 SMACZNEGO !







0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!