Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy

Czosnek niedźwiedzi to roślina najzasobniejsza w siarkę. Ma jej sporo kapusta, kalafior, jarmuż, chrzan i rzeżucha, ale czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rekordzista. Warzywa bogate w siarkę dostarczają energii mitochondriom, wspomagają efektywne wydalanie toksyn z organizmu i leczenie chorób skóry, mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, obniżają stres oksydacyjny oraz wspomagają oczyszczanie i pracę jelit, oraz wątroby. Najlepiej zadbać o różnorodność tych warzyw w diecie i jeść je naprzemiennie, by wzmocnić i oczyścić nasz organizm.

Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa.

Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej, jest przygotowanie z zielonych listków wartościowej pasty. Zmiksowane listki z solą zalane olejem mogą spokojnie przetrwać do następnych zbiorów. Polecam!

Składniki:

  • 200 g listków czosnku niedźwiedziego
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnej soli (kamiennej, morskiej, himalajskiej)
  • około 4 łyżek oliwy/oleju

Przygotowanie:

  • listki dokładnie umyć, następnie odwirować w wirówce do sałaty
  • oberwać grube ogonki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z solą i oliwą
  • listki przełożyć do wyparzonego słoiczka, ugnieść łyżeczką i przechowywać w lodówce. Zużywać na bieżąco wg potrzeby
  • na dłuższe przechowywanie zalać pastę niewielką ilością oliwy, tak by lekko przykryła wszystkie listki. Sól i oliwa są doskonałym konserwantem, a bez dostępu powietrza pasta może długo przetrwać

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *