poniedziałek, 13 maja 2019

Kolorowe naleśniki na soku z buraka


Zapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko wrażenia wizualne, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem (przepis tu), z czosnkiem niedźwiedzim ( przepis tutaj) kolej na czerwoną barwę. Intensywny czerwony kolor to mnóstwo antyoksydantów wspierających nasze zdrowie.
Tym razem proponuję naleśniki  w wersji wytrawnej z twarogiem z dodatkiem sera feta i w towarzystwie roszponki.

Składniki na naleśniki (8 sztuk):

200 g mąki orkiszowej 1050
200 ml soku z buraka (kupny bio, jednodniowy)
150 ml mleka
2 jajka L
sól

Składniki na sałatkę:

100 g roszponki
garść rzodkiewek
2 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu


dodatkowo: 
pestki słonecznika
350 g twarogu
150 g sera feta
szczypiorek
śmietana/jogurt - opcjonalnie
pieprz z młynka

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 30 minut
  • sałatę umyć, osuszyć. Przygotować winegret i rzodkiewki. Uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika
  • twaróg i fetę rozgnieść wiedlcem, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem, gdyby był za suchy dodać jogurt lub śmietanę
  • smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Gdyby ciasto z trudem się rozlewało rozrzedzić dolewając wody lub mleka
  • gotowe naleśniki przekładać serem. Podawać z roszponką, posypane ziarnami słonecznika
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!