Zapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko wrażenia wizualne, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem (przepis tu), z czosnkiem niedźwiedzim ( przepis tutaj) kolej na czerwoną barwę. Intensywny czerwony kolor to mnóstwo antyoksydantów wspierających nasze zdrowie.
Tym razem proponuję naleśniki w wersji wytrawnej z twarogiem z dodatkiem sera feta i w towarzystwie roszponki.
200 g mąki orkiszowej 1050
200 ml soku z buraka (kupny bio, jednodniowy)
150 ml mleka
2 jajka L
sól
Składniki na sałatkę:
100 g roszponki
garść rzodkiewek
2 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
dodatkowo:
pestki słonecznika
350 g twarogu
150 g sera feta
szczypiorek
śmietana/jogurt - opcjonalnie
pieprz z młynka
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 30 minut
- sałatę umyć, osuszyć. Przygotować winegret i rzodkiewki. Uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika
- twaróg i fetę rozgnieść wiedlcem, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem, gdyby był za suchy dodać jogurt lub śmietanę
- smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Gdyby ciasto z trudem się rozlewało rozrzedzić dolewając wody lub mleka
- gotowe naleśniki przekładać serem. Podawać z roszponką, posypane ziarnami słonecznika
SMACZNEGO !
2 komentarzy
piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńKolor mają cudowny !
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!