Zapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko wrażenia wizualne, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem, z czosnkiem niedźwiedzim kolej na czerwoną barwę. Intensywny czerwony kolor to mnóstwo antyoksydantów wspierających nasze zdrowie.
Tym razem proponuję naleśniki w wersji wytrawnej z twarogiem z dodatkiem sera feta i w towarzystwie roszponki.
Składniki na naleśniki (8 sztuk):
- 200 g mąki orkiszowej 1050
- 200 ml soku z buraka (kupny bio, jednodniowy)
- 150 ml mleka
- 2 jajka L
- sól
Składniki na sałatkę:
- 100 g roszponki
- garść rzodkiewek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- pestki słonecznika
- 350 g twarogu
- 150 g sera feta
- szczypiorek
- śmietana/jogurt — opcjonalnie
- pieprz z młynka
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 30 minut
- sałatę umyć, osuszyć. Przygotować winegret i rzodkiewki. Uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika
- twaróg i fetę rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem, gdyby był za suchy dodać jogurt lub śmietanę
- smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Gdyby ciasto z trudem się rozlewało, rozrzedzić dolewając wody lub mleka
- gotowe naleśniki przekładać serem. Podawać z roszponką, posypane ziarnami słonecznika
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂