środa, 29 maja 2019

Zupa krem z pokrzywy i lubczyku


Zupa z pokrzywy to samo zdrowie, oczyszcza nerki, działa krwiotwórczo, wzmacnia cały organizm, jest nieocenioną zieleniną po długich zimowych miesiącach. Nie powinno jej zabraknąć w majowej diecie.

Przyznaję zupę z pokrzywą przygotowałam po raz pierwszy i bardzo, bardzo polecam. Smakuje wyśmienicie i na stałe wchodzi do naszego menu.
Jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi lubczyku i lekko pikantna poprzez dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis z bloga). Zupę zagęszczają ziemniaki. Krem pokrzywowy podałam z parmezanem, ale równie pyszna jest z makaronem lub grzankami.

Składniki:


spora garść pokrzywy
garść lubczyku
4 ziemniaki
1 l rosołu/bulionu warzywnego
1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego/1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
1 cebula
1 łyżka masła ghee
parmezan

Przygotowanie:

  • pokrzywę i lubczyk wypłukać i oberwać listki z łodyżek
  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
  • obraną, posiekaną cebulę podsmażyć w garnku, w którym gotujesz zupę. Dodać pokrojone ziemniaki i przesmażyć razem. Wlać  rosół i gotować 10 minut, następnie dodać grubo pokrojoną pokrzywę i lubczyk, gotować następne 10 minut. Zmiksować
  • dosmaczyć solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Dodać pesto czosnkowe
  • rozlać do miseczek. Podawać ze startym parmezanem 
                                                                SMACZNEGO !


1 komentarzy

  1. Wyśmienita jest zupa z pokrzywy miałam bardzo nie dawno okazję spróbować takiej. Na jedno ze spotkań firmowych zamówiony został catering plenerowy, który przygotował właśnie taką zupę. Polecam wszystkim jest wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!