środa, 29 maja 2019

Zupa krem z pokrzywy i lubczyku


Zupa z pokrzywy to samo zdrowie, oczyszcza nerki, działa krwiotwórczo, wzmacnia cały organizm, jest nieocenioną zieleniną po długich zimowych miesiącach. Nie powinno jej zabraknąć w majowej diecie.

Przyznaję zupę z pokrzywą przygotowałam po raz pierwszy i bardzo, bardzo polecam. Smakuje wyśmienicie i na stałe wchodzi do naszego menu.
Jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi lubczyku i lekko pikantna poprzez dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis z bloga). Zupę zagęszczają ziemniaki. Krem pokrzywowy podałam z parmezanem, ale równie pyszna jest z makaronem lub grzankami.

Składniki:


spora garść pokrzywy
garść lubczyku
4 ziemniaki
1 l rosołu/bulionu warzywnego
1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego/1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
1 cebula
1 łyżka masła ghee
parmezan

Przygotowanie:

  • pokrzywę i lubczyk wypłukać i oberwać listki z łodyżek
  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
  • obraną, posiekaną cebulę podsmażyć w garnku, w którym gotujesz zupę. Dodać pokrojone ziemniaki i przesmażyć razem. Wlać  rosół i gotować 10 minut, następnie dodać grubo pokrojoną pokrzywę i lubczyk, gotować następne 10 minut. Zmiksować
  • dosmaczyć solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Dodać pesto czosnkowe
  • rozlać do miseczek. Podawać ze startym parmezanem 
                                                                SMACZNEGO !


1 komentarzy

  1. Wyśmienita jest zupa z pokrzywy miałam bardzo nie dawno okazję spróbować takiej. Na jedno ze spotkań firmowych zamówiony został catering plenerowy, który przygotował właśnie taką zupę. Polecam wszystkim jest wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!