środa, 24 lipca 2019

Naleśniki z samopszy z białym serem i jagodami


Mąka z samopszy jest idealnym produktem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe, ze względu na bogactwo mikro i makroelementów, substancji odżywczych i witamin zaliczana jest do żywności funkcjonalnej.
Samopsza charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz sporą ilością antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe, starzenia się komórek i pozytywnie wpływa na narząd wzroku ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Obfituje w białko i aminokwasy egzogenne mające wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy. Ponadto zawiera magnez, cynk, mangan, potas i żelazo.
Potrawy przygotowane z udziałem samopszy są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, ponieważ wspomagają pracę jelit.

Naleśniki przygotowane na mące z ziarna samopszy są delikatne, bardzo mięciutkie i pyszne.
Dzisiejsze to prawdziwa bomba antyoksydacyjna, raz mąka, dwa to jagody i dodatkowo sos z owocowy z jeżyn. Samo zdrowie!

Składniki na 8-10 naleśników:

2 szklanki mąki z samopszy 1850
 2 jajka L
1 i 1/3 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju kokosowego

nadzienie:

400 g sera twarogowego
3 łyżki jogurtu greckiego
2-3 łyżki cukru/ksylitolu
1 szklanka jagód

sos jeżynowy:

300 g jeżyn świeżych/mrożonych
2 łyżki cukru/ksylitolu

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Odstawić przynajmniej na 30 minut
  • ser wymieszać z jogurtem, dosłodzić wg uznania
  • jeżyny zasypać słodzidłem i ustawić na małej mocy palnika. Jak puszczą sok pogotować przez około 5 minut, aż się rozlecą. Przetrzeć przez sito, zlać do dzbanuszka
  • naleśniki usmażyć na patelni naleśnikowej. Usmażone przekładać białym serem, posypać jagodami i składać w koperty. Trzymać w cieple lub podgrzać na patelni na minimalnej ilości tłuszczu
  • podawać z sosem jeżynowym
                                                              SMACZNEGO!

źródło wiadomości o samopszy pochodzi stąd. Jeśli ta prastara, super zdrowa odmiana pszenicy Cię zainteresowała znajdziesz na tej stronie dużo więcej ciekawych informacji

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!