Mąka z samopszy jest idealnym produktem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe, ze względu na bogactwo mikro i makroelementów, substancji odżywczych i witamin zaliczana jest do żywności funkcjonalnej.
Samopsza charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz sporą ilością antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe, starzenia się komórek i pozytywnie wpływa na narząd wzroku ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Obfituje w białko i aminokwasy egzogenne mające wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy. Ponadto zawiera magnez, cynk, mangan, potas i żelazo.
Potrawy przygotowane z udziałem samopszy są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, ponieważ wspomagają pracę jelit.
Naleśniki przygotowane na mące z ziarna samopszy są delikatne, bardzo mięciutkie i pyszne.
Dzisiejsze to prawdziwa bomba antyoksydacyjna, raz mąka, dwa to jagody i dodatkowo sos z owocowy z jeżyn. Samo zdrowie!
2 szklanki mąki z samopszy 1850
2 jajka L
1 i 1/3 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju kokosowego
nadzienie:
400 g sera twarogowego
3 łyżki jogurtu greckiego
2-3 łyżki cukru/ksylitolu
1 szklanka jagód
sos jeżynowy:
300 g jeżyn świeżych/mrożonych
2 łyżki cukru/ksylitolu
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Odstawić przynajmniej na 30 minut
- ser wymieszać z jogurtem, dosłodzić wg uznania
- jeżyny zasypać słodzidłem i ustawić na małej mocy palnika. Jak puszczą sok pogotować przez około 5 minut, aż się rozlecą. Przetrzeć przez sito, zlać do dzbanuszka
- naleśniki usmażyć na patelni naleśnikowej. Usmażone przekładać białym serem, posypać jagodami i składać w koperty. Trzymać w cieple lub podgrzać na patelni na minimalnej ilości tłuszczu
- podawać z sosem jeżynowym
SMACZNEGO!
źródło wiadomości o samopszy pochodzi stąd. Jeśli ta prastara, super zdrowa odmiana pszenicy Cię zainteresowała znajdziesz na tej stronie dużo więcej ciekawych informacji
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!