sobota, 28 września 2019

Zupa ogórkowa na żeberkach


Zupa ogórkowa to polska specjalność. Dzisiejszą przygotowałam na wieprzowych żeberkach, swojskich ogórkach kiszonych, z ziemniakami z dodatkiem warzyw i zabieliłam kwaśną śmietaną.
Gęsta, sycąca, rozgrzewająca idealna na jesienne chłody.
Na lekką wersję wegeteriańską zapraszam tutaj.
Ogórkowa w jesiennej odsłonie na żeberkach z dodatkiem chrupącej bagietki może stanowić samodzielne danie obiadowe.

Składniki:


około 500 g żeberek
2 grzbiety z kurczaka - opcjonalnie
5 kiszonych ogórków
około 3/4 szklanki wody z ogórków
1 łyżka masła
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek seler i pora
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
koperek
150 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć mięso z kurczaka zalać zimną wodą i gotować około 1, 5 godziny do miękkości żeberek. Po zagotowaniu odszumować
  • obrane ziemniaki i warzywa pokroić w kostkę. Miękkie mięso obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do zupy. Warzywa gotować 15 minut do miękkości
  • w międzyczasie ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i przesmażyć na łyżce masła. Dołożyć do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Kosztując dolać wodę z ogórków
  • zupę zabielić zahartowaną śmietaną
  • podawać suto posypaną zielonym koperkiem
                                                                   SMACZNEGO!





0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!