Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa to polska specjalność. Dzisiejszą przygotowałam na wieprzowych żeberkach, swojskich ogórkach kiszonych, z ziemniakami z dodatkiem warzyw i zabieliłam kwaśną śmietaną. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca idealna na jesienne chłody.

Ogórkowa w jesiennej odsłonie na żeberkach z dodatkiem chrupiącej bagietki może stanowić samodzielne danie obiadowe.

Składniki:

  • około 500 g żeberek
  • 2 grzbiety z kurczaka — opcjonalnie
  • 5 kiszonych ogórków
  • około 3/4 szklanki wody z ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek seler i pora
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 150 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć mięso z kurczaka zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny do miękkości żeberek. Po zagotowaniu odszumować
  • obrane ziemniaki i warzywa pokroić w kostkę. Miękkie mięso obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do zupy. Warzywa gotować 15 minut do miękkości
  • w międzyczasie ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i przesmażyć na łyżce masła. Dołożyć do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Kosztując dolać wodę z ogórków
  • zupę zabielić zahartowaną śmietaną
  • podawać suto posypaną zielonym koperkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *