Zupa ogórkowa to polska specjalność. Dzisiejszą przygotowałam na wieprzowych żeberkach, swojskich ogórkach kiszonych, z ziemniakami z dodatkiem warzyw i zabieliłam kwaśną śmietaną. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca idealna na jesienne chłody.
Ogórkowa w jesiennej odsłonie na żeberkach z dodatkiem chrupiącej bagietki może stanowić samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
- około 500 g żeberek
- 2 grzbiety z kurczaka — opcjonalnie
- 5 kiszonych ogórków
- około 3/4 szklanki wody z ogórków
- 1 łyżka masła
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek seler i pora
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- koperek
- 150 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć mięso z kurczaka zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny do miękkości żeberek. Po zagotowaniu odszumować
- obrane ziemniaki i warzywa pokroić w kostkę. Miękkie mięso obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do zupy. Warzywa gotować 15 minut do miękkości
- w międzyczasie ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i przesmażyć na łyżce masła. Dołożyć do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Kosztując dolać wodę z ogórków
- zupę zabielić zahartowaną śmietaną
- podawać suto posypaną zielonym koperkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂