Zapraszam na jesienny poprawiacz humoru - drożdżowy warkocz z czekoladowym nadzieniem i dodatkiem orzechów pekan. Warkocz jest puchaty i mięciutki, a nadzienie smakuje obłędnie. Ciasto łatwe do współpracy, także każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Czy można bardziej smakowicie powitać jesień?
Zapraszam do przepisu!
Składniki na ciasto:
350 g jasnej mąki orkiszowej
150 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
25 g drożdży
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
80 g masła
2 łyżki cukru pudru
80 g orzechów pekan
dodatkowo:
1 białko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawłki masło. Mąkę, cukier, jajka, przygotowane drożdże i podgrzane mleko umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, kakao, cukier puder i mieszać rózgą balonową do powstania gęstej, ale smarownej pasty
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną czekoladą i posypać połową posiekanych orzechów. Zwinąć w rulon, następnie ostrym nożem przecięć na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne czekoladowe przecięcia na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka i ułożyć resztę orzechów wciskaję je delikatnie w ciasto
- piec 25 minut w 180*C
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!