poniedziałek, 7 października 2019

Warkocz drożdżowy z czekoladą i z orzechami pekan


Zapraszam na jesienny poprawiacz humoru - drożdżowy warkocz z czekoladowym nadzieniem i dodatkiem orzechów pekan. Warkocz jest puchaty i mięciutki, a nadzienie smakuje obłędnie. Ciasto łatwe do współpracy, także każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Czy można bardziej smakowicie powitać jesień?

Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:

350 g jasnej mąki orkiszowej
150 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
25 g drożdży
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
80 g masła
2 łyżki cukru pudru
80 g orzechów pekan

dodatkowo:
1 białko+1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawłki masło. Mąkę, cukier, jajka, przygotowane drożdże i podgrzane mleko umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę,  kakao, cukier puder i mieszać rózgą balonową do powstania gęstej, ale smarownej pasty
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną czekoladą i posypać połową posiekanych orzechów. Zwinąć w rulon, następnie ostrym nożem przecięć na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne czekoladowe przecięcia na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka i ułożyć resztę orzechów wciskaję je delikatnie w ciasto
  • piec 25 minut w 180*C
                                                                   SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!