Zapraszam na jesienny poprawiacz humoru — drożdżowy warkocz z czekoladowym nadzieniem i dodatkiem orzechów pekan. Warkocz jest puchaty i mięciutki, a nadzienie smakuje obłędnie. Ciasto łatwe do współpracy, także każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Czy można bardziej smakowicie powitać jesień?
Zapraszam do przepisu!
Składniki na ciasto:
- 350 g jasnej mąki orkiszowej
- 150 ml mleka
- 1 jajko+1 żółtko
- 25 g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 80 g orzechów pekan
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałki masło. Mąkę, cukier, jajka, przygotowane drożdże i podgrzane mleko umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, kakao, cukier puder i mieszać rózgą balonową do powstania gęstej, ale smarownej pasty
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną czekoladą i posypać połową posiekanych orzechów. Zwinąć w rulon, następnie ostrym nożem przecięć na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne czekoladowe przecięcia na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka i ułożyć resztę orzechów wciskając je delikatnie w ciasto
- piec 25 minut w 180*C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂