Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z łemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazą jest kiszona kapusta wymieszana z gęstym naleśnikowym ciastem.
Do przygotowania placków można użyć surowej lub gotowanej kapusty kiszonej .
Do moich placków wykorzystałam surówkę z kiszonej kapusty, która zapodziała się w lodówce, także dodatkowo wpisują się w ideę zero waste.
Fuczki podałam z jogurtem greckim i sosem żurawinowym. Prawdziwa pychotka, zniknęły w oka mgnieniu!
Na wersję bawarską placków z kiszoną kapustą tym razem z dodatkiem ziemniaków zapraszam tutaj.
Składniki na 12 sztuk:
3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 szklanki kiszonej kapusty
pieprz, sól
majeranek, cząber, kminek - opcjonalnie
masło ghee do smażenia
Przygotowanie:
- mleko, jajko i mąkę wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do ciasta posiekaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę
- smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- podawałam z jogurtem greckim i smażoną żurawiną
SMACZNEGO !
6 komentarzy
od dawna mam je w planie
OdpowiedzUsuńTeż długo się do nich przymierzałam:)
UsuńNigdy bym na to nie wpadła bay dodać kapustę do ciasta, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńStare przepisy zaskakują:)
Usuńmuszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!