sobota, 4 stycznia 2020

Fuczki bieszczadzkie - placuszki z kiszonej kapusty


Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z łemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazą jest kiszona kapusta wymieszana z gęstym naleśnikowym ciastem.
Do przygotowania placków można użyć surowej lub gotowanej kapusty kiszonej .

Do moich placków wykorzystałam surówkę z kiszonej kapusty, która zapodziała się w lodówce, także dodatkowo wpisują się w ideę zero waste.
Fuczki podałam z jogurtem greckim i sosem żurawinowym. Prawdziwa pychotka, zniknęły w oka mgnieniu!
Na wersję bawarską placków z kiszoną kapustą tym razem z dodatkiem ziemniaków zapraszam tutaj.

Składniki na 12 sztuk:

3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 szklanki kiszonej kapusty
pieprz, sól
majeranek, cząber, kminek - opcjonalnie
masło ghee do smażenia

Przygotowanie:

  • mleko, jajko i mąkę wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do ciasta posiekaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę
  • smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • podawałam z jogurtem greckim i smażoną żurawiną
                                                                 SMACZNEGO !



6 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!