Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z ลemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazฤ
jest kiszona kapusta wymieszana z gฤstym naleลnikowym ciastem. Do przygotowania plackรณw moลผna uลผyฤ surowej lub gotowanej kapusty kiszonej.
Do moich plackรณw wykorzystaลam surรณwkฤ z kiszonej kapusty, ktรณra zapodziaลa siฤ w lodรณwce, takลผe dodatkowo wpisujฤ
siฤ w ideฤ zero waste.
Fuczki podaลam z jogurtem greckim i sosem ลผurawinowym. Prawdziwa pychotka, zniknฤลy w okamgnieniu!
Skลadniki na 12 sztuk:
- 3/4 szklanki jasnej mฤ ki orkiszowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 szklanki kiszonej kapusty
- pieprz, sรณl
- majeranek, czฤ ber, kminek – opcjonalnie
- masลo ghee do smaลผenia
Przygotowanie:
- mleko, jajko i mฤ kฤ wymieszaฤ przy pomocy miksera na gลadkฤ masฤ bez grudek. Doprawiฤ solฤ i pieprzem. Wmieszaฤ do ciasta posiekanฤ na mniejsze kawaลki kiszonฤ kapustฤ
- smaลผyฤ na rozgrzanym maลle z obydwu stron do zrumienienia. Odkลadaฤ na papierowy rฤcznik celem odsฤ czenia nadmiaru tลuszczu
- podawaลam z jogurtem greckim i smaลผonฤ ลผurawinฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐