niedziela, 26 kwietnia 2020

Ciasto "wiewiórka"


Nie mogłam się zdecydować co upiec na weekend. Szukając po składnikach znalazłam ciasto dzięki któremu pozbyłam się resztek żurawiny, rodzynek i orzechów. Naszpikowane bakaliami i czekoladą nie ma mowy, by komuś nie smakowało.
Moje ciasto jest jeszcze bardziej treściwe i bogate w błonnik, ponieważ połowę mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą.
Jest wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Smaczne ciasto ni to keks, ni jabłecznik.

Składniki:

4 jajka L
2 szklanki mąki (1 szklanka jasnej orkiszowej i 1 szklanka pełnoziarnistej orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g rodzynek
50 g żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich
100 g czekolady
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki ksylitolu
6 łyżek stopionego masła

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 180*C
  • obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać
  • rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut, następnie odcedzić na sitku
  • orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki
  • jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać z cynamonem
  • jajka ubić z ksylitolem na puszytą, białą masę. Ubijając dodać stopione, przestudzone masło
  • na minimalnych obrotach miksera wmieszać mąkę. Dodać jabłka, przygotowane bakalie i delikatnie wymieszać łyżką
  • wyłożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto
  • piec 40 minut, do suchego patyczka
  • przed podanie posypać zmielonym ksylitolem
                                                                SMACZNEGO !



2 komentarzy

  1. w składnikach brak czekolady a jest w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za spostrzegawczość i już dopisuję:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!