Ciasto „Wiewiórka”

Nie mogłam się zdecydować co upiec na weekend. Szukając po składnikach, znalazłam ciasto, dzięki któremu pozbyłam się resztek żurawiny, rodzynek i orzechów. Naszpikowane bakaliami i czekoladą nie ma mowy, by komuś nie smakowało.

Moje ciasto jest jeszcze bardziej treściwe i bogate w błonnik, ponieważ połowę mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą. Jest wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Smaczne ciasto ni to keks, ni jabłecznik.

Składniki:

  • 4 jajka L
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka jasnej orkiszowej i 1 szklanka pełnoziarnistej orkiszowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g czekolady
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 6 łyżek stopionego masła

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 180*C
  • obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać
  • rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut, następnie odcedzić na sitku
  • orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki
  • jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać z cynamonem
  • jajka ubić z ksylitolem na puszystą, białą masę. Ubijając dodać stopione, przestudzone masło
  • na minimalnych obrotach miksera wmieszać mąkę. Dodać jabłka, przygotowane bakalie i delikatnie wymieszać łyżką
  • wyłożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto
  • piec 40 minut, do suchego patyczka
  • przed podanie posypać zmielonym ksylitolem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *