Nie mogłam się zdecydować co upiec na weekend. Szukając po składnikach znalazłam ciasto dzięki któremu pozbyłam się resztek żurawiny, rodzynek i orzechów. Naszpikowane bakaliami i czekoladą nie ma mowy, by komuś nie smakowało.
Moje ciasto jest jeszcze bardziej treściwe i bogate w błonnik, ponieważ połowę mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą.
Jest wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Smaczne ciasto ni to keks, ni jabłecznik.
Składniki:
2 szklanki mąki (1 szklanka jasnej orkiszowej i 1 szklanka pełnoziarnistej orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g rodzynek
50 g żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich
100 g czekolady
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki ksylitolu
6 łyżek stopionego masła
Przygotowanie:
- piekarnik nastawić na 180*C
- obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać
- rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut, następnie odcedzić na sitku
- orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki
- jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać z cynamonem
- jajka ubić z ksylitolem na puszytą, białą masę. Ubijając dodać stopione, przestudzone masło
- na minimalnych obrotach miksera wmieszać mąkę. Dodać jabłka, przygotowane bakalie i delikatnie wymieszać łyżką
- wyłożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto
- piec 40 minut, do suchego patyczka
- przed podanie posypać zmielonym ksylitolem
SMACZNEGO !
5 komentarzy
w składnikach brak czekolady a jest w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńDziękuję za spostrzegawczość i już dopisuję:)
UsuńKorzystając z nadmiaru orzechów, upiekłam twoje ciasto, ale nie dodałam czekolady, bo nie lubię. Jest mega smaczne, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam się:)
UsuńKorzystając z nadmiaru orzechów upiekłam twoje ciasto, jest mega smaczne, choć nie dałam czekolady, bo nie lubię. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!