Nie mogłam się zdecydować co upiec na weekend. Szukając po składnikach, znalazłam ciasto, dzięki któremu pozbyłam się resztek żurawiny, rodzynek i orzechów. Naszpikowane bakaliami i czekoladą nie ma mowy, by komuś nie smakowało.
Moje ciasto jest jeszcze bardziej treściwe i bogate w błonnik, ponieważ połowę mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą. Jest wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Smaczne ciasto ni to keks, ni jabłecznik.
Składniki:
- 4 jajka L
- 2 szklanki mąki (1 szklanka jasnej orkiszowej i 1 szklanka pełnoziarnistej orkiszowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 100 g czekolady
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 6 łyżek stopionego masła
Przygotowanie:
- piekarnik nastawić na 180*C
- obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać
- rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut, następnie odcedzić na sitku
- orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki
- jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać z cynamonem
- jajka ubić z ksylitolem na puszystą, białą masę. Ubijając dodać stopione, przestudzone masło
- na minimalnych obrotach miksera wmieszać mąkę. Dodać jabłka, przygotowane bakalie i delikatnie wymieszać łyżką
- wyłożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto
- piec 40 minut, do suchego patyczka
- przed podanie posypać zmielonym ksylitolem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂