środa, 29 kwietnia 2020

Mus chałwowy - fit



Krem chałwowy który przygotowałam do świątecznej rolady biszkoptowej (przepis tutaj) tak nam posmakował, że musiałam koniecznie go powtórzyć. Krem tym razem odchudziłam i zamiast serka mascarpone zmiksowałam chałwę z jogurtem greckim. Puszystości musowi nadaje dodatek bitej śmietany.

Mus jest absolutnie obłędnie pyszny. Podałam z dodatkiem frużeliny (przepis również z bloga) wiśniowej i jagody amerykańskiej, a posypałam kawałeczkami chałwy nadającej deserowi słodkiej chrupkości.

Składniki:


150 g chałwy waniliowej
150 g jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki
owoce wg uznania
resztki chałwy do posypania

Przygotowanie:

  • chałwę zmiksować z jogurtem greckim przy pomocy ręcznego blendera (żyrafy)
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie wymieszać z przygotowaną chałwą
  • podałam z frużeliną wiśniową i jagodami. Na koniec posypałam resztkami chałwy 

          SMACZNEGO !

Uwagi: słodkość deseru jest dość umiarkowa, chałwa sama w sobie jest bardzo słodka. Jeśli preferujesz zdecydowanie bardzo słodkie desery dodaj do deseru 1 łyżkę cukru pudru lub zmiksuj większą ilość chałwy





2 komentarzy

  1. Uwielbiam chałwę! Jestem przekonana, że ten deserek mi posmakuje! Koniecznie muszę go przygotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla miłośników chałwy wprost wymarzony, polecam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!