Krem chałwowy, który przygotowałam do świątecznej rolady biszkoptowej, tak nam posmakował, że musiałam koniecznie go powtórzyć. Krem tym razem odchudziłam i zamiast serka mascarpone zmiksowałam chałwę z jogurtem greckim. Puszystości musowi nadaje dodatek bitej śmietany.
Mus jest absolutnie obłędnie pyszny. Podałam z dodatkiem frużeliny wiśniowej i jagody amerykańskiej, a posypałam kawałeczkami chałwy nadającej deserowi słodkiej chrupkości.
Składniki:
- 150 g chałwy waniliowej
- 150 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany kremówki
- owoce wg uznania
- resztki chałwy do posypania
Przygotowanie:
- chałwę zmiksować z jogurtem greckim przy pomocy ręcznego blendera (żyrafy)
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie wymieszać z przygotowaną chałwą
- podałam z frużeliną wiśniową i jagodami. Na koniec posypałam resztkami chałwy
SMACZNEGO !
Uwagi:
Słodkość deseru jest dość umiarkowana, chałwa sama w sobie jest bardzo słodka. Jeśli preferujesz zdecydowanie bardzo słodkie desery, dodaj do deseru 1 łyżkę cukru pudru lub zmiksuj większą ilość chałwy
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂