Tarta serowa z jagodami

Tarta serowa z jagodami to pyszne połączenie smaków: kruche ciasto i jagody zatopione w kremowej masie sernikowej. Aby co nieco do popołudniowej kawy miało więcej wartości odżywczych, ciasto upiekłam z mąki półrazowej. W tym roku jagody obrodziły wyjątkowo i pewnie szukasz pomysłu na pyszne ciacho z ich udziałem. Możesz zakończyć poszukiwania, bo właśnie znalazłeś super smaczny i prosty przepis!

Składniki na spód:

  • 200 g mąki orkiszowej 1050
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru

Składniki na nałożenie:

  • 350 g dobrego sera z wiaderka
  • 2 czubate łyżki jogurtu
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 małe jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1,5 szklanki jagód

Przygotowanie: 

  • mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło umieścić w misie robota i miksować płaskim mieszadłem do pojawienia się kruszonki. Można to zrobić również ręcznie. Dodać jajko i miksować krótko, aż ciasto zbije się w kulę. Rozwałkować na wielkość foremki licząc dodatkowo na około 4 cm na rant. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
  • w tym czasie przebrać, umyć i osuszyć jagody
  • ciasto podpiec w 180*C przez około 20 minut 
  • ser wymieszać z jogurtem, dodać budyń przesiany przez sitko i cukier. Na końcu wbić kolejno po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać na podpieczony spód (może być gorący prosto z piekarnika), na górze równomiernie rozsypać jagody. Piec kolejne 35-40 minut w 180*C
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *