sobota, 1 sierpnia 2020

Tarta serowa z jagodami




Tarta serowa z jagodami to pyszne połączenie smaków: kruche ciasto i jagody zatopione w kremowej masie sernikowej. Aby co nieco do popołudniowej kawy miało więcej wartości odżywczych ciasto upiekłam z mąki półrazowej. W tym roku jagody obrodziły wyjątkowo i pewnie szukasz pomysłu na pyszne ciacho z ich udziałem. Możesz zakończyć poszukiwaniam, bo właśnie znalazłeś super smaczny i prosty przepis!



Składniki na spód:

200 g mąki orkiszowej 1050
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu/cukru

Składniki na nałożenie:

350 g dobrego sera z wiaderka
2 czubate łyżki jogurtu
1 budyń waniliowy
2 małe jajka
2-3 łyżki ksylitolu/cukru
1,5 szklanki jagód

Przygotowanie: 
  • mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło umieścić w misie robota i miksować płaskim mieszadłem do pojawienia się kruszonki. Możma to zrobić również ręcznie. Dodać jajko i misować krótko, aż ciasto zbije się w kulę. Rozwałkować na wielkość foremki licząc dodatkowo na około 4 cm na rant. Ponałuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
  • w tym czasie przebrać, umyć i osuszyć jagody
  • ciasto podpiec w 180*C przez około 20 minut 
  • ser wymieszać z jogurtem, dodać budyń przesiany przez sitko i cukier. Na końcu wbić kolejno po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać na podpieczony spód (może być gorący prosto z piekarnika), na górze równomiernie rozsypać jagody. Piec kolejne 35-40 minut w 180*C
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !

4 komentarzy

  1. Na prawdę świetny przepis. Muszę spróbować. Mam nowy piekarnik więc będę próbować nowych przepisów na słodkości. Znalazłam nawet blog o tortach i już mam chrapkę na dwa torty m.in. bezowy. Dawno nie jadłam i chętnie spróbuję, ale Twoje ciasto również. Mam akurat dużo borówek, troszkę jagód więc pomieszam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto upieczone samodzielnie jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!