niedziela, 30 sierpnia 2020

Kawa mrożona bez mleka - Cafe frappe


Kawa mrożona to wywodzący się z Grecji kawowy napój przygotowany z rozpuszczalnej kawy, wody i lodu. Dodaje energii i doskonale orzeźwia w upalne dni. 
Ale już kawa mrożona podana z lodami i bitą śmietaną to świetny pomysł na letni deser. Taką kawę bez trudu przygotujesz w domu, a smakować będzie jak ta z najlepszej kawiarni.

Nie ma jednego przepisu na mrożoną kawę "po grecku", istnieje wiele modyfikacji w zależności od preferencji smakowych. 
Moja ulubiona kawa jest bez mleka i bez cukru, taka jaką piję na co dzień, a dosładza ją jedynie dodatek lodów. Nie używam także kawy rozpuszczalnej (sama chemia!), a ulubionej kawy z domowego ekspresu.

Składniki na 2 porcje:

2 filiżanki kawy z ekspresu/kawiarki
4 gałki lodów waniliowych
150 g śmietany kremówki
kostki lodu
2 kostki czekolady

Przygotowanie:
  • zaparz kawę, odstaw do ostudzenia. Jak przestygnie wstaw do zamrażarki
  • rozlej zziębniętą kawę do 2 wysokich szklanek, dodaj kostki lodu i po 2 gałki lodów na 1 szklankę
  • ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywno i rozłóż do szklanek. Na górę zerzyj na tarce czekoldę
  • podawaj natychmiast po przygotowaniu
SMACZNEGO !

3 komentarzy

  1. Mniam! Uwielbiam kawę mrożoną!!! Koniecznie muszę przetestować ten przepis! Yumi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa bez mleka - skład: śmietanka 30%, lody waniliowe - WOW....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!