Buraki, niezwykle zdrowe warzywo dostarczające wiele witamin i mikroelementów świetnie komponuje się z kwaśnymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam kiszone ogórki, pełne probiotycznych bakterii kwasu mlekowego wspomagające naszą odporność. Ta sałatka to samo zdrowie, polecam!
Składniki:
500 g ugotowanych buraków
3-4 kiszone ogórki
1 duże jabłko
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka octu jabłkowego lub sok z kiszonych ogórków
Przygotowanie:
- nieobrane buraki ugotować do miękkości, ostudzić
- jabłko i cebulę obrać, z ogórków odciąć piętki. Cebulę pokroić w piórka, następnie wygnieść ze szcztyptą soli
- buraczki, jabłko i ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy i wymieszać
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu! Pyszności!
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!