Buraki, niezwykle zdrowe warzywo dostarczające wiele witamin i mikroelementów świetnie komponuje się z kwaśnymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam kiszone ogórki, pełne probiotycznych bakterii kwasu mlekowego wspomagające naszą odporność. Ta sałatka to samo zdrowie, polecam!
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków
- 3-4 kiszone ogórki
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z kiszonych ogórków
Przygotowanie:
- nieobrane buraki ugotować do miękkości, ostudzić
- jabłko i cebulę obrać, z ogórków odciąć piętki. Cebulę pokroić w piórka, następnie wygnieść ze szcztyptą soli
- buraczki, jabłko i ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy i wymieszać
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂