sobota, 19 czerwca 2021

Jogurtowy deser z musem truskawkowym


Panujące upały nie nastrajają do pieczenia, największe wzięcie mają teraz lody i szybkie desery. 
Moja propozycja to jogurtowy deser z musem truskawkowym.
Zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zapewni dzienną dawkę truskawek, pełnych witamin i mikroelementów.
Jogurt spulchniłam dodatkiem bitej śmietany. Polecam, deserek jest pyszny!

Składniki na 2 porcje:

150 g jogurtu greckiego
100 ml śmietant kremówki
1 łyżka cukru pudru?ksylitolu
500-750 g truskawek

Przygotowanie:
  • truskawki odszypułkować i zblendować
  • bitą śmietanę ubić na sztywno
  • jogurt wymieszać z bitą śmietaną i cukrem, następnie wyłożyć na dno pucharków
  • na warstwę jogurtową wylać mus truskawkowy
  • wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz. Podawać mocno schłodzony
Uwagi: mus truskawkowy można zagęścić dodatkiem żelatyny. W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić 2-3 łyżeczki żelatyny, następnie połączyć z musem truskawkowym. 

SMACZNEGO !




2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!