Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach

Łosoś otulony pierzynką z piernika, skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie, a i bajecznie smakuje. Łososia lubimy i jemy bardzo często, dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki, muszę go od razu wypróbować. Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad.
Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych. Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia, jakie ostatnio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 bio-pomarańcza
  • 50 g masła
  • 30 g piernika -1 średni piernik
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 30 g bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • szczypta cynamonu
  • 400 g fileta z łososia bez skóry

Wykonanie:

  • z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki, następnie ostrym nożem ściąć całą białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczy
  • piernik, skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w minirozdrabniaczu. Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu
  • masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na dwóch porcjach łososia i dobrze docisnąć. Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczy
  • piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut 
  • podałam z pieczoną pietruszką, pasternakiem i marchewką. Po prostu pycha!

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *