Apfel — strudel, czyli strudel z jabłkami i bakaliami

Tradycyjny wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a uwielbiany przez Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z bitą śmietaną, sosem waniliowym lub lodami, choć nam smakuje najbardziej bez żadnych dodatków. Zamiast pieczenia pierniczków, za którymi nie przepadamy, upiekłam strudel.

Przepis wypatrzyłam już dawno temu i doczekał się realizacji. Mój domowy „tester” niecierpliwie czekał już na ciasto z jabłkami. Także spełniłam życzenie męża i jednocześnie wypróbowałam nowy przepis.

Nie, nie miałam do tej pory w świątecznym menu ciasta z jabłkami. Chociaż to, z dużą ilością orzechów i żurawiny wpasowałoby się w świąteczne klimaty idealnie. Strudel jest mięciutki, aromatyczny, wilgotny, po prostu pyszny. Niezwykle prosty do zrobienia, bo ciasto jest genialne do współpracy. Także gorąco polecam!
Sama będę powtarzać ten przepis wielokrotnie, to pewne.

Składniki na ciasto – 1 ogromny 0,5 m strudel

  • 300 g mąki + mąka do podsypania
  • 60 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżki skórki startej z cytryny
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (20 g świeżych)
  • 50 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 1,2 kg kwaśnych jabłek (np. boskop, szara reneta)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 50 g amarettini (włoskie ciasteczka)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka na glazurę

Wykonanie:

  • Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać, umieścić w misie robota, wlać mleko z masłem i wyrabiać około 10 minut, do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
  • Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
  • Na patelni rozpuścić 1 łyżkę cukru pudru, dorzucić orzechy włoskie i podprażyć. Odłożyć do wystudzenia.
  • Wystudzone orzechy i żurawinę posiekać. Wymieszać razem z jabłkami, cynamonem i cukrem.
  • Rozkruszyć amerettini.
  • Nastawić piekarnik na 180° C.
  • Na omączonym blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 50 × 40 cm. Rozkruszyć amarettini. Równomiernie rozłożyć jabłka, pozostawiając dookoła wolny 2-4 cm rant.
    Boki ciasta założyć do środka i od dużego boku zrolować.
  • Strudel ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po  przekątnej, złączeniem do dołu. Posmarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka.
  • Piec 40-45 minut w 180° C, aż się ładnie zrumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Życzę smacznego!

Całość to 12 porcji: 1 porcja to 330 kcal i zawiera 47 g węglowodanów, 6 g białka, 11 g tłuszczu
Przepis pochodzi z magazynu „Das Koch Rezept”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *