Arbuz, melon, kawon to popularna roślina należąca do dyniowatych. Powszechnie lubiany i chętnie spożywany, szczególnie w upalne dni lata. Znakomicie smakuje, nie tuczy i gasi pragnienie. I choć arbuz w 92% składa się z wody, warto po niego sięgać jak najczęściej, ponieważ zawiera sporo minerałów i antyoksydantów cennych dla naszego zdrowia.
Jeśli nie przepadasz za arbuzem, oto 12 powodów, dla których jednak warto po niego sięgnąć:
- Zawiera witaminy A i C (działanie przeciwstarzeniowe) i sporo cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, i miedzi
- Jest źródłem cennego likopenu, który znajdziesz także w pomidorach. Ten cenny karotenoid, w 100 g arbuza zawarte jest średnio 4532 j. likopenu, a to 2 razy większa ilość niż w pomidorach
- Zawiera inne cenne przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych
- Działa moczopędnie, dlatego polecany jest w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego
- Korzystnie działa na układ pokarmowy i przemianę materii (błonnik)
- Wspomaga układ krążenia i pracę serca
- Kontroluje poziom trójglicerydów we krwi i zapewnia prawidłowe ciśnienie tętnicze
- Stanowi najbogatsze źródło L-cytruliny. W 100 g znajduje się jej 300 mg. Cytrulina zawarta w miąższu i skórce powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Wzmaga potencję, bo to „roślinna viagra”. Ponoć 6 plastrów arbuza ma działanie podobne jak 1 tabletka viagry
- Nie tylko gasi pragnienie, ale uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie
- Chroni skórę przed szkodliwym działanie promieni UV
- Przydatny dla sportowców, ponieważ jest skutecznym lekiem na „zakwasy”
- Zawiera 30 kcal w 100 g. Idealny zatem dla wszystkich dbających o linię
Nie jest odpowiedni jednak dla cukrzyków, ponieważ posiada wysoki IG – 75.
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂