Ta babka to świetny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po wypiekach drożdżowych. I chociaż za babkami nie przepadam — to jak mam do wyboru furę przesłodzonych bezów i babkę — to oczywiście wybieram babkę. Babka jest mięciutka i naprawdę smaczna.
Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Można ją urozmaicić, dodając do części kakao, rodzynki lub skórkę pomarańczową co lubisz. Na pewno jeszcze zdążysz ukręcić tę babeczkę i przekonasz się, jaka jest smaczna.
Składniki:
- 200 g mąki
- 4 białka L
- 100 g cukru
- ksylitolu
- 125 g masła
- 100 ml mleka kokosowego (lub każdego innego)
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao — opcjonalnie
Wykonanie:
- masło rozpuścić w garnuszku. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką krupczatką lub kaszką manną
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać kolejne składniki ciągle ubijając na wolnych obrotach robota — miksera lub wymieszać szpatułką. Połowę masy wymieszać z kakao przesianym przez sitko
- masę wylać do formy i piec w 180°C 45 minut
- przez pierwsze 15 minut studzić w foremce, następnie uwolnić babkę z foremki i studzić na kratce
- przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂