Ta babka to świetny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po wypiekach drożdżowych. I chociaż za babkami nie przepadam — to jak mam do wyboru furę przesłodzonych bezów i babkę — to oczywiście wybieram babkę. Babka jest mięciutka i naprawdę smaczna.

Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Można ją urozmaicić, dodając do części kakao, rodzynki lub skórkę pomarańczową co lubisz. Na pewno jeszcze zdążysz ukręcić tę babeczkę i przekonasz się, jaka jest smaczna.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 4 białka L
  • 100 g cukru
  • ksylitolu
  • 125 g masła
  • 100 ml mleka kokosowego (lub każdego innego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao — opcjonalnie

Wykonanie:

  • masło rozpuścić w garnuszku. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką krupczatką lub kaszką manną
  • białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać kolejne składniki ciągle ubijając na wolnych obrotach robota — miksera lub wymieszać szpatułką. Połowę masy wymieszać z kakao przesianym przez sitko
  • masę wylać do formy i piec w 180°C 45 minut
  • przez pierwsze 15 minut studzić w foremce, następnie uwolnić babkę z foremki i studzić na kratce
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *