Bajgle โ€” droลผdลผowe buล‚ki w ksztaล‚cie oponek. Nie myliฤ‡ z obwarzankami, te sฤ… skrฤ™cone spiralnie i mniej puszyste. To popularne ลผydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowรณd bajgli siฤ™ga Krakowa. To tu zaczฤ™to je wypiekaฤ‡, nastฤ™pnie ลผydowscy emigranci przenieล›li je na Manhattan. I dziล› stolicฤ… bajgli jest Nowy Jork.

Od dawna siฤ™ do nich przymierzaล‚am i ciฤ…gle odkล‚adaล‚am pieczenie, myล›lฤ…c, ลผe duลผo przy nich pracy. Wymagajฤ… nie wiฤ™cej zaangaลผowania czasowego co kaลผde inne droลผdลผowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut.

Sฤ… pyszne โ€” miฤ™ciutkie w ล›rodku, poprzez posypkฤ™ z parmezanu majฤ… cudownie aromatycznฤ… i chrupiฤ…cฤ… skรณrkฤ™. ลšwietna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masล‚em to prawdziwa uczta. Polecam!

Skล‚adniki na 8 sztuk:

  • 400 g mฤ…ki orkiszowej jasnej 630
  • 100 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 1 jajko
  • 3/4 ล‚yลผeczki soli
  • 3 ล‚yลผki oliwy
  • 1 ล‚yลผeczka miodu/cukru
  • 1,5 ล‚yลผeczki droลผdลผy instant
  • 2-3 ล‚yลผki startego parmezanu

Wykonanie:

  • mleko podgrzaฤ‡ w rondelku. Wszystkie skล‚adniki umieล›ciฤ‡ w misie robota i zagnieล›ฤ‡ gล‚adkie, sprฤ™ลผyste ciasto. Przykryฤ‡ misฤ™ i pozostawiฤ‡ w ciepล‚ym miejscu do wyroล›niฤ™cia
  • wyroล›niฤ™te ciasto uderzyฤ‡ piฤ™ล›ciฤ…, by je odgazowaฤ‡ i jeszcze raz zagnieล›ฤ‡. Podzieliฤ‡ na 8 rรณwnej wielkoล›ci kawaล‚kรณw formujฤ…c je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej ล‚yลผki przeborowaฤ‡ przez ล›rodek dziurkฤ™ i wykonaฤ‡ kilka obrotรณw, by powiฤ™kszyฤ‡ otwรณr. Uformowane krฤ…ลผki z ciasta uล‚oลผyฤ‡ na blacie podsypanym mฤ…kฤ…. Przykryฤ‡ ล›ciereczkฤ… i pozostawiฤ‡ 15-20 minut do napuszenia
  • wล‚ฤ…czyฤ‡ piekarnik i nastawiฤ‡ na 220`C. Blaszkฤ™ wyล‚oลผyฤ‡ papierem do pieczenia
  • w miฤ™dzyczasie w szerokim rondlu zagotowaฤ‡ 1 l wody z dodatkiem ล‚yลผki cukru. Kaลผdy krฤ…ลผek z osobna przy pomocy ล‚yลผki cedzakowej zanurzaฤ‡ w gotujฤ…cej siฤ™ wodzie na 30 sekund. Obgotowane ukล‚adaฤ‡ na papierowym rฤ™czniku na moment do osuszenia, nastฤ™pnie przenieล›ฤ‡ na blaszkฤ™ do pieczenia. Posypaฤ‡ buล‚eczki startym parmezanem. Piec 15 minut. Studziฤ‡ na kratceย ย 

SMACZNEGO!

Uwagi:
Zamiast parmezanu bajgle moลผna posypaฤ‡ makiem lub sezamem

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *