Bajgle โ droลผdลผowe buลki w ksztaลcie oponek. Nie myliฤ z obwarzankami, te sฤ
skrฤcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne ลผydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowรณd bajgli siฤga Krakowa. To tu zaczฤto je wypiekaฤ, nastฤpnie ลผydowscy emigranci przenieลli je na Manhattan. I dziล stolicฤ
bajgli jest Nowy Jork.
Od dawna siฤ do nich przymierzaลam i ciฤ
gle odkลadaลam pieczenie, myลlฤ
c, ลผe duลผo przy nich pracy. Wymagajฤ
nie wiฤcej zaangaลผowania czasowego co kaลผde inne droลผdลผowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut.
Sฤ
pyszne โ miฤciutkie w ลrodku, poprzez posypkฤ z parmezanu majฤ
cudownie aromatycznฤ
i chrupiฤ
cฤ
skรณrkฤ. ลwietna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masลem to prawdziwa uczta. Polecam!
Skลadniki na 8 sztuk:
- 400 g mฤ ki orkiszowej jasnej 630
- 100 ml mleka
- 140 ml wody
- 1 jajko
- 3/4 ลyลผeczki soli
- 3 ลyลผki oliwy
- 1 ลyลผeczka miodu/cukru
- 1,5 ลyลผeczki droลผdลผy instant
- 2-3 ลyลผki startego parmezanu
Wykonanie:
- mleko podgrzaฤ w rondelku. Wszystkie skลadniki umieลciฤ w misie robota i zagnieลฤ gลadkie, sprฤลผyste ciasto. Przykryฤ misฤ i pozostawiฤ w ciepลym miejscu do wyroลniฤcia
- wyroลniฤte ciasto uderzyฤ piฤลciฤ , by je odgazowaฤ i jeszcze raz zagnieลฤ. Podzieliฤ na 8 rรณwnej wielkoลci kawaลkรณw formujฤ c je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej ลyลผki przeborowaฤ przez ลrodek dziurkฤ i wykonaฤ kilka obrotรณw, by powiฤkszyฤ otwรณr. Uformowane krฤ ลผki z ciasta uลoลผyฤ na blacie podsypanym mฤ kฤ . Przykryฤ ลciereczkฤ i pozostawiฤ 15-20 minut do napuszenia
- wลฤ czyฤ piekarnik i nastawiฤ na 220`C. Blaszkฤ wyลoลผyฤ papierem do pieczenia
- w miฤdzyczasie w szerokim rondlu zagotowaฤ 1 l wody z dodatkiem ลyลผki cukru. Kaลผdy krฤ ลผek z osobna przy pomocy ลyลผki cedzakowej zanurzaฤ w gotujฤ cej siฤ wodzie na 30 sekund. Obgotowane ukลadaฤ na papierowym rฤczniku na moment do osuszenia, nastฤpnie przenieลฤ na blaszkฤ do pieczenia. Posypaฤ buลeczki startym parmezanem. Piec 15 minut. Studziฤ na kratceย ย
SMACZNEGO!
Uwagi:
Zamiast parmezanu bajgle moลผna posypaฤ makiem lub sezamem
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐