Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013 – to przepis na sztandarowe polskie danie โ€” bigos. Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej, a wedล‚ug znawcรณw ma coล› „z duszy polskiej”, poniewaลผ ล‚ฤ…czy w sobie praktycznoล›ฤ‡ z fantazjฤ… czytam w „Prawdziwej kuchni polskiej” Hanny Szymanderakiej i caล‚kowicie zgadzam siฤ™ z tym stwierdzeniem.

Niegdyล› nie mogล‚o go zabraknฤ…ฤ‡ w ลผadnym staropolskim domu w karnawale, w czasie bali i wielkich kuligรณw. U mnie natomiast nie moลผe zabraknฤ…ฤ‡ go w Sylwestra. Nic tak nie smakuje w tฤ™ jedynฤ… noc w roku jak miseczka gorฤ…cego domowego bigosu i to niezaleลผnie od tego, gdzie spฤ™dzamy ten czas.

Ile domรณw, tyle przepisรณw na najlepszy bigos. Ja teลผ twierdzฤ™, ลผe to wล‚aล›nie mรณj jest tym najlepszym. Czym siฤ™ rรณลผni od innych? Miฤ™sa piekฤ™ w piekarniku i dopiero upieczone krojฤ™ w kostkฤ™ i dodajฤ™ do ugotowanych kapust: biaล‚ej i kiszonej, wraz z sosem, ktรณry wytworzy siฤ™ podczas pieczenia. Peล‚niฤ™ smaku osiฤ…gnie co prawda dopiero po 3 dniach, kiedy wszystkie skล‚adniki przejdฤ… wzajemnie swoim aromatem, bo bigos musi mieฤ‡ czas by siฤ™ przetrawiฤ‡.

Skล‚adniki:

  • 1,5 kg biaล‚ej kapusty
  • karczek – 1 kg
  • kawaล‚ek ล‚opatki-500-600 g
  • noga indycza-700 g
  • boczek okoล‚o- 300 g
  • kieล‚basa ล›lฤ…ska- 4 kawaล‚ki
  • garล›ฤ‡ grzybรณw suszonych
  • 2 ล‚yลผki smalcu ze skwarkami
  • sรณl, pieprz
  • kilka listkรณw laurowych
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren jaล‚owca
  • ziarna pieprzu czarnego
  • do przyprawienia miฤ™sa: papryka sล‚odka, majeranek, olej
  • 2 ล‚yลผki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  • Grzyby wczeล›niej namoczyฤ‡ przez noc, jeล›li tuลผ przed przygotowywaniem to w gorฤ…cej wodzie
  • Miฤ™sa umyฤ‡, osuszyฤ‡, natrzeฤ‡ olejem i solฤ…. Poล‚owฤ™ miฤ™sa oprรณszyฤ‡ paprykฤ…, drugฤ… czฤ™ล›ฤ‡ natrzeฤ‡ majerankiem. Wstawiฤ‡ do nagrzanego piekarnika, podlaฤ‡ odrobinฤ… gorฤ…cej wody i w temperaturze 180-200ยฐC piec okoล‚o 1.5 godziny, aลผ bฤ™dzie miฤ™kkie i bardzo rumiane. Przestudziฤ‡, odkroiฤ‡ od koล›ci i pokroiฤ‡ w kostkฤ™.
  • W czasie gdy miฤ™sa siฤ™ piekฤ… poszatkowaฤ‡ biaล‚ฤ… kapustฤ™, podlaฤ‡ szklankฤ… wody i ugotowaฤ‡.
  • W drugim garnku umieล›ciฤ‡ kiszonฤ… kapustฤ™, podlaฤ‡ szklankฤ… wody i ugotowaฤ‡.
  • Poล‚ฤ…czyฤ‡ obie ugotowane kapusty, dodaฤ‡ pokrojone miฤ™sa, kieล‚basฤ™ i grzyby. Zlaฤ‡ sos z pieczenia miฤ™sa do gara z bigosem. Dodaฤ‡ przyprawy. Caล‚oล›ฤ‡ zagotowaฤ‡ i przesmaลผyฤ‡ wszystko razem okoล‚o 15 minut.
  • Im wiฤ™ksza rozmaitoล›ฤ‡ uลผytych miฤ™s, tym bogatszy bฤ™dzie smak bigosu. ลšwietny smak nadajฤ… ลผeberka, niestety nie dostaล‚am.
  • Wielokrotnie odgrzewany i mocno schล‚adzany bigos jest jeszcze lepszy niลผ ล›wieลผy.
  • Podawaฤ‡ z pieczywem lub purรฉe ziemniaczanym.

Uwagi:
Bigos moลผna zrobiฤ‡ na samej kiszonej kapuล›cie. Zamiast przecieru pomidorowego moลผna dodaฤ‡ powideล‚ ล›liwkowych lub suszonych ล›liwek. Moลผna rรณwnieลผ dodaฤ‡, jeล›li ktoล› lubi szklankฤ™ czerwonego wina.

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *