Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013 – to przepis na sztandarowe polskie danie โ bigos. Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej, a wedลug znawcรณw ma coล „z duszy polskiej”, poniewaลผ ลฤ
czy w sobie praktycznoลฤ z fantazjฤ
czytam w „Prawdziwej kuchni polskiej” Hanny Szymanderakiej i caลkowicie zgadzam siฤ z tym stwierdzeniem.
Niegdyล nie mogลo go zabraknฤ
ฤ w ลผadnym staropolskim domu w karnawale, w czasie bali i wielkich kuligรณw. U mnie natomiast nie moลผe zabraknฤ
ฤ go w Sylwestra. Nic tak nie smakuje w tฤ jedynฤ
noc w roku jak miseczka gorฤ
cego domowego bigosu i to niezaleลผnie od tego, gdzie spฤdzamy ten czas.
Ile domรณw, tyle przepisรณw na najlepszy bigos. Ja teลผ twierdzฤ, ลผe to wลaลnie mรณj jest tym najlepszym. Czym siฤ rรณลผni od innych? Miฤsa piekฤ w piekarniku i dopiero upieczone krojฤ w kostkฤ i dodajฤ do ugotowanych kapust: biaลej i kiszonej, wraz z sosem, ktรณry wytworzy siฤ podczas pieczenia. Peลniฤ smaku osiฤ
gnie co prawda dopiero po 3 dniach, kiedy wszystkie skลadniki przejdฤ
wzajemnie swoim aromatem, bo bigos musi mieฤ czas by siฤ przetrawiฤ.
Skลadniki:
- 1,5 kg biaลej kapusty
- karczek – 1 kg
- kawaลek ลopatki-500-600 g
- noga indycza-700 g
- boczek okoลo- 300 g
- kieลbasa ลlฤ ska- 4 kawaลki
- garลฤ grzybรณw suszonych
- 2 ลyลผki smalcu ze skwarkami
- sรณl, pieprz
- kilka listkรณw laurowych
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren jaลowca
- ziarna pieprzu czarnego
- do przyprawienia miฤsa: papryka sลodka, majeranek, olej
- 2 ลyลผki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Grzyby wczeลniej namoczyฤ przez noc, jeลli tuลผ przed przygotowywaniem to w gorฤ cej wodzie
- Miฤsa umyฤ, osuszyฤ, natrzeฤ olejem i solฤ . Poลowฤ miฤsa oprรณszyฤ paprykฤ , drugฤ czฤลฤ natrzeฤ majerankiem. Wstawiฤ do nagrzanego piekarnika, podlaฤ odrobinฤ gorฤ cej wody i w temperaturze 180-200ยฐC piec okoลo 1.5 godziny, aลผ bฤdzie miฤkkie i bardzo rumiane. Przestudziฤ, odkroiฤ od koลci i pokroiฤ w kostkฤ.
- W czasie gdy miฤsa siฤ piekฤ poszatkowaฤ biaลฤ kapustฤ, podlaฤ szklankฤ wody i ugotowaฤ.
- W drugim garnku umieลciฤ kiszonฤ kapustฤ, podlaฤ szklankฤ wody i ugotowaฤ.
- Poลฤ czyฤ obie ugotowane kapusty, dodaฤ pokrojone miฤsa, kieลbasฤ i grzyby. Zlaฤ sos z pieczenia miฤsa do gara z bigosem. Dodaฤ przyprawy. Caลoลฤ zagotowaฤ i przesmaลผyฤ wszystko razem okoลo 15 minut.
- Im wiฤksza rozmaitoลฤ uลผytych miฤs, tym bogatszy bฤdzie smak bigosu. ลwietny smak nadajฤ ลผeberka, niestety nie dostaลam.
- Wielokrotnie odgrzewany i mocno schลadzany bigos jest jeszcze lepszy niลผ ลwieลผy.
- Podawaฤ z pieczywem lub purรฉe ziemniaczanym.
Uwagi:
Bigos moลผna zrobiฤ na samej kiszonej kapuลcie. Zamiast przecieru pomidorowego moลผna dodaฤ powideล ลliwkowych lub suszonych ลliwek. Moลผna rรณwnieลผ dodaฤ, jeลli ktoล lubi szklankฤ czerwonego wina.
ลปYCZฤ SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐