Metoda 1-2-3, ktรณra zasลuguje na bycie nazwanฤ โkrรณlowฤ biszkoptรณwโ, to pewniak wลrรณd przepisรณw na te delikatne, puszyste wypieki. W zaleลผnoลci od liczby jaj, zasady sฤ jasne: na kaลผde jajko dodajesz 20 g cukru i 30 g mฤ ki. Ale jak z tego wyjลฤ poza ramy i stworzyฤ coล wyjฤ tkowego? Czytaj dalej!
Dlaczego Metoda 1-2-3?
Jeลผeli szukasz idealnej metody do przygotowania biszkoptu, ktรณra jest niemalลผe niezawodna, metoda 1-2-3 jest dla Ciebie. Rรณลผne wersje mฤ ki, czy to orkiszowej, czy ziemniaczanej, mogฤ byฤ z powodzeniem uลผywane bez utraty jakoลci biszkoptu. To jest tajemnica tej metody: elastycznoลฤ i konsekwencja.
Biszkopt z mฤ ki orkiszowej – skลadniki i proporcje
Oto jak wyglฤ dajฤ proporcje dla rรณลผnej liczby jaj, z podziaลem na mฤ kฤ pszennฤ i ziemniaczanฤ :
Proporcje dla rรณลผnej iloลci jaj
Liczba jaj | Cukier | Mฤ ka pszenna | Mฤ ka ziemniaczana | Razem mฤ ki |
---|---|---|---|---|
1 | 20 g | 23 g | 7 g | 30 g |
2 | 40 g | 45 g | 15 g | 60 g |
3 | 60 g | 68 g | 22 g | 90 g |
4 | 80 g | 90 g | 30 g | 120 g |
5 | 100 g | 113 g | 37 g | 150 g |
6 | 120 g | 135 g | 45 g | 180 g |
7 | 140 g | 158 g | 52 g | 210 g |
8 | 160 g | 180 g | 60 g | 240 g |
9 | 180 g | 203 g | 67 g | 270 g |
10 | 200 g | 225 g | 75 g | 300 g |
Kroki wykonawcze:
- Ubijanie jajek: Jajka ubij z cukrem na puch, aลผ potrรณjฤ objฤtoลฤ. Proces ten powinien trwaฤ okoลo 8-10 minut.
- Dodawanie mฤ ki: Dodaj powoli przesianฤ i wymieszanฤ mฤ kฤ w 3 ratach, mieszajฤ c delikatnie szpatuลkฤ od doลu do gรณry.
- Pieczenie: Piec w 160ยฐC do momentu, gdy patyczek wyjmuje siฤ suchy.
Ekstra porady i warianty:
- Rodzaj cukru: Uลผyj drobnego cukru dla lepszego efektu.
- Zamienniki mฤ ki: Moลผesz uลผyฤ mฤ czki kukurydzianej zamiast ziemniaczanej.
- Bez dodatkรณw: Nie dodawaj proszku do pieczenia lub sody.
- Termoobieg: Piecz bez termoobiegu, na ลrodkowej szynie.
- Dodatki: Moลผesz modyfikowaฤ przepis, dodajฤ c kakao, ziarenka wanilii, lub mielone orzechy.
Ten uniwersalny przepis na biszkopt jest ลwietnym punktem wyjลcia dla rรณลผnych deserรณw. Znajomoลฤ tych proporcji i kilku kluczowych technik pieczenia sprawi, ลผe Twoje biszkopty bฤdฤ zawsze idealne, bez wzglฤdu na to, czy jesteล nowicjuszem, czy doลwiadczonym cukiernikiem. Udanych wypiekรณw!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐
Dziฤkujฤ ลผe ci siฤ chcialo