BISZKOPT ORKISZOWY IDEALNY – METODA 1-2-3

Metoda 1-2-3, ktรณra zasล‚uguje na bycie nazwanฤ… โ€žkrรณlowฤ… biszkoptรณwโ€, to pewniak wล›rรณd przepisรณw na te delikatne, puszyste wypieki. W zaleลผnoล›ci od liczby jaj, zasady sฤ… jasne: na kaลผde jajko dodajesz 20 g cukru i 30 g mฤ…ki. Ale jak z tego wyjล›ฤ‡ poza ramy i stworzyฤ‡ coล› wyjฤ…tkowego? Czytaj dalej!

Dlaczego Metoda 1-2-3?

Jeลผeli szukasz idealnej metody do przygotowania biszkoptu, ktรณra jest niemalลผe niezawodna, metoda 1-2-3 jest dla Ciebie. Rรณลผne wersje mฤ…ki, czy to orkiszowej, czy ziemniaczanej, mogฤ… byฤ‡ z powodzeniem uลผywane bez utraty jakoล›ci biszkoptu. To jest tajemnica tej metody: elastycznoล›ฤ‡ i konsekwencja.

Biszkopt z mฤ…ki orkiszowej – skล‚adniki i proporcje

Oto jak wyglฤ…dajฤ… proporcje dla rรณลผnej liczby jaj, z podziaล‚em na mฤ…kฤ™ pszennฤ… i ziemniaczanฤ…:

Proporcje dla rรณลผnej iloล›ci jaj

Liczba jajCukierMฤ…ka pszennaMฤ…ka ziemniaczanaRazem mฤ…ki
120 g23 g7 g30 g
240 g45 g15 g60 g
360 g68 g22 g90 g
480 g90 g30 g120 g
5100 g113 g37 g150 g
6120 g135 g45 g180 g
7140 g158 g52 g210 g
8160 g180 g60 g240 g
9180 g203 g67 g270 g
10200 g225 g75 g300 g

Kroki wykonawcze:

  1. Ubijanie jajek: Jajka ubij z cukrem na puch, aลผ potrรณjฤ… objฤ™toล›ฤ‡. Proces ten powinien trwaฤ‡ okoล‚o 8-10 minut.
  2. Dodawanie mฤ…ki: Dodaj powoli przesianฤ… i wymieszanฤ… mฤ…kฤ™ w 3 ratach, mieszajฤ…c delikatnie szpatuล‚kฤ… od doล‚u do gรณry.
  3. Pieczenie: Piec w 160ยฐC do momentu, gdy patyczek wyjmuje siฤ™ suchy.

Ekstra porady i warianty:

  • Rodzaj cukru: Uลผyj drobnego cukru dla lepszego efektu.
  • Zamienniki mฤ…ki: Moลผesz uลผyฤ‡ mฤ…czki kukurydzianej zamiast ziemniaczanej.
  • Bez dodatkรณw: Nie dodawaj proszku do pieczenia lub sody.
  • Termoobieg: Piecz bez termoobiegu, na ล›rodkowej szynie.
  • Dodatki: Moลผesz modyfikowaฤ‡ przepis, dodajฤ…c kakao, ziarenka wanilii, lub mielone orzechy.

Ten uniwersalny przepis na biszkopt jest ล›wietnym punktem wyjล›cia dla rรณลผnych deserรณw. Znajomoล›ฤ‡ tych proporcji i kilku kluczowych technik pieczenia sprawi, ลผe Twoje biszkopty bฤ™dฤ… zawsze idealne, bez wzglฤ™du na to, czy jesteล› nowicjuszem, czy doล›wiadczonym cukiernikiem. Udanych wypiekรณw!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *