Botwinka to pierwsza majowa nowalijka, z ktรณrej przygotujesz pysznฤ sezonowฤ zupฤ. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liลcie i mลode buraczki miฤkkie, delikatne i szybko siฤ gotujฤ .
Zupa botwinkowa z mลodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota.
Nawet siฤ nie zastanawiaj, tylko do dzieลa.
Skลadniki:
- 2 pฤczki botwinki
- 2-3 mลode ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 ลyลผka masลa klarowanego
- sรณl, pieprz
- 1 ลyลผka soku z cytryny
- 1 ลyลผeczka cukru
- 1,2 l bulionu
- koperek
Przygotowanie:
- botwinkฤ dokลadnie wypลukaฤ pod bieลผฤ cฤ wodฤ . Odciฤ ฤ buraczki od liลci i oskrobaฤ je lub obraฤ. Liลcie z ลodyลผkami pokroiฤ w 1- cm kawaลki, a buraczki w cienkie plasterki, wiฤksze w pรณลplasterki
- ziemniaki obraฤ, pokroiฤ w kostkฤ, a obranฤ marchew zetrzeฤ na duลผych oczkach tarki jarzynowej
- w garnku, w ktรณrym gotujesz zupฤ na maลle podsmaลผyฤ ziemniaczki z marchewkฤ , nastฤpnie wlaฤ gorฤ cy bulion i gotowaฤ okoลo 10 minut. Posoliฤ
- dodaฤ plasterki buraczkรณw i posiekane ลodyลผki z liลฤmi i gotowaฤ okoลo 8 minut
- dodaฤ sok z cytryny, 1 ลyลผeczkฤ cukru, ลmietankฤ i koperek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐