Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Proste składniki takie jak kiełbaski, cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesione do rangi przysmaków.
Tak jest właśnie z tym daniem, niby bardzo pospolite składniki, a smak potrawy nadzwyczajny. Bratwurst, smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane purée — prosto i pysznie.
Składniki:
- 250 g czerwonej cebuli
- 3 łyżki oleju
- kilka gałązek tymianku lub majeranku
- 1-2 płaskie łyżki cukru
- 200 ml czerwonego wina
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 5 dużych lub 10 małych Bratwurstów
- 500 g ziemniaków
- 125 ml mleka
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miękkości w osolonej wodzie
- cebulę obrać i pokroić w piórka. Poddusić na oleju przez 5 minut. Dodać cukier, oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę, aż cukier się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem, dolać wino i bulion, dusić około 10 minut do odparowania płynów
- na drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwursty
- ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło
- do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić. Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić
- podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i purée ziemniaczanym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂