Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Proste składniki takie jak kiełbaski, cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesione do rangi przysmaków.

Tak jest właśnie z tym daniem, niby bardzo pospolite składniki, a smak potrawy nadzwyczajny. Bratwurst, smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane purée — prosto i pysznie.

Składniki:

  • 250 g czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • kilka gałązek tymianku lub majeranku
  • 1-2 płaskie łyżki cukru
  • 200 ml czerwonego wina
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 5 dużych lub 10 małych Bratwurstów
  • 500 g ziemniaków
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miękkości w osolonej wodzie
  • cebulę obrać i pokroić w piórka. Poddusić na oleju przez 5 minut. Dodać cukier, oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę, aż cukier się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem, dolać wino i bulion, dusić około 10 minut do odparowania płynów
  • na drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwursty
  • ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło
  • do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić. Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić
  • podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i purée ziemniaczanym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *