Sezon truskawkowy w peลni, warto wykorzystaฤ je do upieczenia maleลkich, uroczych ย sลodkoลci. Proponujฤ pyszne, miฤciutkie waniliowe babeczki z zatopionฤ
truskawkฤ
w ลrodku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe โ wymieszaฤ mokre i suche skลadniki, potrzeba kilku minut, by utrzeฤ masลo z cukrem. ลwietne na letniฤ
porฤ, do zabrania na wycieczkฤ lub na imprezฤ pod chmurkฤ
.
Babeczki bฤdฤ
bardziej treลciwe, gdy podasz je z frostingiem z biaลego serka. Zapraszam do przepisu!
Skลadniki na 12 muffinek:
- 100 g masลa
- 100 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka
- 150 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 1 budyล waniliowy
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 12 truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- miฤkkie masลo utrzeฤ ze zmielonym ksylitolem na puszystฤ , jasnฤ masฤ. Dodawaฤ po jednym jajku, miksujฤ c za kaลผdym razem bardzo dokลadnie
- dodawaฤ porcjami odwaลผone i wymieszane razem suche skลadniki na zmianฤ z mlekiem
- doลki w blaszce wyลoลผyฤ papierowymi foremkami na muffinki, nastฤpnie napeลniฤ je ciastem. W ลrodek kaลผdej muffinki wcisnฤ ฤ po 1 odszypuลkowanej truskawce.
- piec w 200`C 20 minut
- podawaฤ posypane cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐