Bułeczki orkiszowe z siemieniem lnianym

Pyszne, zdrowe, puchate i mięciutkie bułeczki orkiszowe. Udział mąki orkiszowej pełnoziarnistej wynosi 50 %, druga połowa to mąka orkiszowa jasna 630. Zdrowotność bułeczek podnosi dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu, słonecznika oraz dyni. Wyśmienite do dżemów i konfitur, jak również z wytrawnymi dodatkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki na 12 bułeczek:

  • 500 g mąki orkiszowej (250 g mąki pełnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)
  • 70 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mleka zmieszanego pół na pół z wodą
  • 1 op.suchych drożdży lub 20 g świeżych

Dodatkowo:

  • 1 żółtko z 2. łyżkami mleka do posmarowania
  • 3 łyżki ziaren do posypania

Wykonanie:

  • Mleko z wodą lekko podgrzać. Z reszty podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Siemię lniane jest dostępne w sprzedaży już zmielone lub zmielić samemu w młynku do kawy. Wyrabiać przez 10 minut. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasta wyrzucić je na blat i powtórnie zagnieść. Gdy będzie lekko się kleić, podsypać delikatnie mąką.
  • Uformować 12 bułeczek, każda po około 80 g. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić powtórnie do wyrośnięcia około 10 minut.
  • Gdy bułeczki się napuszą posmarować je żółtkiem rozbełtanym z 2. łyżkami mleka i posypać dowolnymi ulubionymi ziarnami.
  • Piec w 180 ° C  25 minut, do zrumienienia.
  • Studzić na kratce.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *