Pyszne, zdrowe, puchate i mięciutkie bułeczki orkiszowe. Udział mąki orkiszowej pełnoziarnistej wynosi 50 %, druga połowa to mąka orkiszowa jasna 630. Zdrowotność bułeczek podnosi dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu, słonecznika oraz dyni. Wyśmienite do dżemów i konfitur, jak również z wytrawnymi dodatkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 12 bułeczek:
- 500 g mąki orkiszowej (250 g mąki pełnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)
- 70 g zmielonego siemienia lnianego
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 350 g mleka zmieszanego pół na pół z wodą
- 1 op.suchych drożdży lub 20 g świeżych
Dodatkowo:
- 1 żółtko z 2. łyżkami mleka do posmarowania
- 3 łyżki ziaren do posypania
Wykonanie:
- Mleko z wodą lekko podgrzać. Z reszty podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Siemię lniane jest dostępne w sprzedaży już zmielone lub zmielić samemu w młynku do kawy. Wyrabiać przez 10 minut. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasta wyrzucić je na blat i powtórnie zagnieść. Gdy będzie lekko się kleić, podsypać delikatnie mąką.
- Uformować 12 bułeczek, każda po około 80 g. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić powtórnie do wyrośnięcia około 10 minut.
- Gdy bułeczki się napuszą posmarować je żółtkiem rozbełtanym z 2. łyżkami mleka i posypać dowolnymi ulubionymi ziarnami.
- Piec w 180 ° C 25 minut, do zrumienienia.
- Studzić na kratce.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂