Bułeczki serowe są pyszne, mięciutkie i puszyste, z chrupiącą skorupką serową. Idealne na śniadanie, piknik, do pracy lub szkoły. Proste do przygotowania. Smakują z wszystkimi wytrawnymi dodatkami lub z samym masłem. Jeszcze ciepłe znikają w okamgnieniu!
Do przygotowania bułeczek część mąki orkiszowej zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, także mają więcej błonnika i jednocześnie wartości odżywczych. Bułeczki są również bez laktozy, ponieważ krowie mleko zastąpiłam migdałowym, ale nada się każde inne mleko roślinne.
Składniki na 9 sztuk:
- 420 g mąki (300+120)
- 180 g mleka migdałowego
- 1 jajko
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 80-100 g ementalera
Pomada:
- 1 łyżka mąki
- kilka łyżek wody
Przygotowanie:
- mleko podgrzać w rondelku, do ciepłego mleka wkroić kawałeczki masła, lekko się nadtopią i to wystarczy. Dwie łyżki mleka odjąć i rozmieszać z drożdżami do upłynnienia
- wszystkie wymienione składniki na ciasto + jajko umieścić w misie robota i zagnieść przy pomocy haka gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- 1 łyżkę mąki rozmieszać z wodą na gładką pastę, odstawić
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść (odgazować), podzielić na 9 równej wielkości kawałków (po okło 80 g). Skręcić bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować pastą z mąki (jak jest za gęsta, dodaj wody) i posypać startym serem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
- bułeczki piec w 180* C 20-22 minuty, do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂