Jak co roku jednorazowo muszę zagospodarować większą ilość buraków i jak co roku robię po prostu buraczki ćwikłowe z chrzanem. Świetny dodatek do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. Poza tym jest to super ekonomiczne rozwiązanie. Całą zimę sięgam po gotową, pyszną, domową ćwikłę. Ostatnie słoiczki zjadamy na Wielkanoc.
Składniki na 6 słoików a`450 ml:
- 2 kg buraków
- 50 dkg chrzanu (u mnie 2,5 małych słoiczków)
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżeczki kminku (można ewentualnie pominąć)
Wykonanie:
- Buraki umyć. Ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Dodać chrzan ze słoiczków, ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przyprawy są dobrane idealnie, możecie dodawać w ciemno. Ćwikła jest przepyszna.
- Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn., żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Dno gara wyłożyć podwójnie złożonym papierowym ręcznikiem, a słoiki ustawić tak, by się wzajemnie nie dotykały.
- Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂