Chałka królewska — trzy smaki

Najsmaczniejsza chałka, jaką upiekłam i jaką jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz — nadzienie pomarańczowo-orzechowe, pistacjowo-marcepanowe i wiśniowe.

Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę?

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 75 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 op. suchych drożdży

Składniki na nadzienie:
Wiśniowe:

  • 125 g suszonych lub kandyzowanych wiśni
  • 60 g dżemu wiśniowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Marcepanowe:

  • 200 g marcepanu
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki rumu lub amaretto
  • 50 g pistacji

Orzechowe:

  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 bio- pomarańcza
  • 50 g cukru/miodu
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania
  • 20 g płatków migdałowych
  • 25 g cukru perłowego

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w rondelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wiśnie suszone (użyłam kandyzowanych) z dżemem i sokiem z cytryny umieścić w rozdrabniaczu i zmielić na jednorodną, dość gęstą masę
  • marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić. Dodać mleko i alkohol i zblendować na gładką masę. Na koniec wmieszać posiekane orzeszki pistacjowe
  • mielone orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok. Orzechy wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową, sokiem z połowy pomarańczy i miodem. Jeśli używasz cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w soku pomarańczowym. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 1 białka
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie podzielić na 2 równe części. Każdą część z osobna rozwałkować na kwadrat 45 × 45 cm. Przeciąć go na 3 pasy szerokości 15 cm. Smarować je kolejno przygotowanym nadzieniem, tak by z jednej strony pozostawić 2- cm wolny rant. Wolny rant delikatnie zwilżyć wodą i zwijać rolki z nałożonym nadzieniem. Pilnować, by mata/deska, na której układamy rolki z nadzieniem, była podsypana mąką. Zapleść 3 zwinięte rolki w warkocz. Podobnie postąpić z drugą chałką. Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut
  • wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem perłowym. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce 
PRZECZYTAJ  Czerwony barszcz wigilijny — wyjątkowy

SMACZNEGO!

Uwagi: 
Wałeczki z nadzieniem należy zwinąć dość ściśle, by ułatwić późniejsze splatanie warkocza i równomierne upieczenie chałki, natomiast warkocz należy spleść dość luźno, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *