Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiฤ
ลผki „Chleb”. Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjฤ
tkowy smak, a miรณd odrobinฤ sลodyczy. Fermentacja wstฤpna dziฤki droลผdลผom trwa tylko godzinฤ, a chleb jest peลen pszenicznego aromatu. Kombinacje ziaren moลผemy skompletowaฤ samodzielnie i za kaลผdym razem uลผyฤ innej.
Ma niezwykle pysznฤ
, chrupiฤ
cฤ
skรณrkฤ. Pomimo tego, ze pszenny โ tak samo ลwieลผy i dobry rรณwnieลผ na drugi dzieล.
Skลadniki na 1 bochenek:
- mฤ ka chlebowa – 170 g
- mฤ ka pszenna razowa – 225 g
- woda – 175 g
- sรณl – 10 g
- droลผdลผe – 2,5 g instant
- miรณd – 15 g
- namoczone ziarno – 180 g (80 g ziarno + 100 g woda)
- lavain – 120 g
Wykonanie:
- PRZYGOTOWANIE LAVAIN: lavain przygotowaฤ na 12-16 godzin wczeลniej w przykrytym pojemniku w temperaturze okoลo 21ยฐC. Skลadniki: 55 g mฤ ki chlebowej, 70 g wody, 10 g zakwasu
- NAMOCZONE ZIARNO: ziarna zalaฤ wodฤ i przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ , aby zapobiec parowaniu. W przypadku bardzo twardych ziaren (ลamana pszenica, ลผyto, proso, grube kasze) zalewaฤ wrzฤ tkiem. Uลผyลam 30 g ลamanego ลผyta, 30 g sลonecznika i 20 g siemienia lnianego.
- MIESZANIE: Wลoลผyฤ wszystkie skลadniki do misy robota i mieszaฤ 3 minuty na I prฤdkoลci. Sprawdziฤ hydracjฤ, w razie potrzeby dolewajฤ c wody, by ciasto byลo ลrednio luลบne. Na II prฤdkoลci mieszaฤ kolejne 2-3,5 minuty.
- FERMENTACJA WSTฤPNA 1 godzina
- DZIELENIE I FORMOWANIE: jeลli robimy z 1 porcji ciasta, nie mamy co dzieliฤ. Uformowaฤ wobec tego okrฤ gลy lub podลuลผny bochenek, w zaleลผnoลci od ksztaลtu koszyka, jakiego uลผyjemy do wyrastania.
- FERMENTACJA KOลCOWA: okoลo 1 godziny w temperaturze 24,5ยฐ C. Zลoลผyฤ chleb i uลoลผyฤ w koszyku zลฤ czeniem do gรณry. Wierzch posypaฤ mฤ kฤ , a koszyczek przykryฤ ลciereczkฤ kuchennฤ .
- PIECZENIE: piec 40-45 minut w temperaturze 240ยฐ C na uprzednio nagrzanym kamieniu. Odwrรณciฤ koszyczek i wyrzuciฤ chleb na kamieล. Naciฤ ฤ ostrym noลผem. Zaparowaฤ piekarnik. Temperaturฤ pieczenia obniลผyฤ po 15 minutach do 210ยฐ C. Studziฤ na kratce.
ลปYCZฤ SMACZNEGO !
Uwagi:
Lavain โ to nic innego jak zakwas, tylko z mฤ
ki pszennej w terminologi francuskiej
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐