Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana

Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiฤ…ลผki „Chleb”. Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjฤ…tkowy smak, a miรณd odrobinฤ™ sล‚odyczy. Fermentacja wstฤ™pna dziฤ™ki droลผdลผom trwa tylko godzinฤ™, a chleb jest peล‚en pszenicznego aromatu. Kombinacje ziaren moลผemy skompletowaฤ‡ samodzielnie i za kaลผdym razem uลผyฤ‡ innej.

Ma niezwykle pysznฤ…, chrupiฤ…cฤ… skรณrkฤ™. Pomimo tego, ze pszenny โ€” tak samo ล›wieลผy i dobry rรณwnieลผ na drugi dzieล„.

Skล‚adniki na 1 bochenek:

  • mฤ…ka chlebowa – 170 g
  • mฤ…ka pszenna razowa – 225 g
  • woda – 175 g
  • sรณl – 10 g
  • droลผdลผe – 2,5 g instant
  • miรณd – 15 g
  • namoczone ziarno – 180 g (80 g ziarno + 100 g woda)
  • lavain – 120 g

Wykonanie:

  • PRZYGOTOWANIE LAVAIN: lavain przygotowaฤ‡ na 12-16 godzin wczeล›niej w przykrytym pojemniku w temperaturze okoล‚o 21ยฐC. Skล‚adniki: 55 g mฤ…ki chlebowej, 70 g wody, 10 g zakwasu
  • NAMOCZONE ZIARNO:  ziarna zalaฤ‡ wodฤ… i przykryฤ‡ foliฤ… spoลผywczฤ…, aby zapobiec parowaniu. W przypadku bardzo twardych ziaren (ล‚amana pszenica, ลผyto, proso, grube kasze) zalewaฤ‡ wrzฤ…tkiem. Uลผyล‚am 30 g ล‚amanego ลผyta, 30 g sล‚onecznika i 20 g siemienia lnianego.
  • MIESZANIE: Wล‚oลผyฤ‡ wszystkie skล‚adniki do misy robota i mieszaฤ‡ 3 minuty na I prฤ™dkoล›ci. Sprawdziฤ‡ hydracjฤ™, w razie potrzeby dolewajฤ…c wody, by ciasto byล‚o ล›rednio luลบne. Na II prฤ™dkoล›ci mieszaฤ‡ kolejne 2-3,5 minuty.
  • FERMENTACJA WSTฤ˜PNA 1 godzina
  • DZIELENIE I FORMOWANIE: jeล›li robimy z 1 porcji ciasta, nie mamy co dzieliฤ‡. Uformowaฤ‡ wobec tego okrฤ…gล‚y lub podล‚uลผny bochenek, w zaleลผnoล›ci od ksztaล‚tu koszyka, jakiego uลผyjemy do wyrastania.
  • FERMENTACJA KOลƒCOWA: okoล‚o 1 godziny w temperaturze 24,5ยฐ C. Zล‚oลผyฤ‡ chleb i uล‚oลผyฤ‡ w koszyku zล‚ฤ…czeniem do gรณry. Wierzch posypaฤ‡ mฤ…kฤ…, a koszyczek przykryฤ‡ ล›ciereczkฤ… kuchennฤ….
  • PIECZENIE: piec 40-45 minut w temperaturze 240ยฐ C na uprzednio nagrzanym kamieniu. Odwrรณciฤ‡ koszyczek i wyrzuciฤ‡ chleb na kamieล„. Naciฤ…ฤ‡ ostrym noลผem. Zaparowaฤ‡ piekarnik. Temperaturฤ™ pieczenia obniลผyฤ‡ po 15 minutach do 210ยฐ C. Studziฤ‡ na kratce.

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO !

Uwagi:
Lavain โ€” to nic innego jak zakwas, tylko z mฤ…ki pszennej w terminologi francuskiej

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *