Chleb z burakiem to wybรณrย Amberย ze styczniowej piekarni na rozpoczฤ™cie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z ksiฤ…ลผki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracowaล‚ ciekawฤ… technikฤ™ zagniatania chleba. Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.

Nie obeszล‚o siฤ™ bez problemรณw, bo choฤ‡ daล‚am nieco mniej wody, niลผ wskazywaล‚ przepis (mฤ…ka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niลผ pszenna) to ciasto byล‚o bardzo klejฤ…ce i trudne do wspรณล‚pracy. Kierujฤ…c siฤ™ czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochฤ™ przeholowaล‚am i chlebek przegarowaล‚am, dlatego jest doล›ฤ‡ niski. Nie straciล‚ jednak nic na smaku.

Skล‚adniki na 1 bochenek:

  • 370 g mฤ…ki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)
  • 8 g soli
  • 160 g startych burakรณw
  • 220 g aktywnego zakwasu
  • 200 g ciepล‚ej wody
  • 15 g oliwy

Wykonanie:

  • w misce wymieszaฤ‡ mฤ…kฤ™ z solฤ…. W drugiej misce wymieszaฤ‡ zakwas z oliwฤ… i wodฤ…. Wymieszaฤ‡ zawartoล›ฤ‡ obu misek do poล‚ฤ…czenia skล‚adnikรณw. Dodaฤ‡ starte buraki, wymieszaฤ‡ i odstawiฤ‡ na 10 minut. Nastฤ™pnie stosujฤ…c technikฤ™ zagniatania z filmiku zagniataฤ‡ ciasto 10 sekund i pozostawiฤ‡ na 10 minut. Proces zagniatania powtรณrzyฤ‡ 4 razy. Przykryฤ‡ miskฤ™ z ciastem i zostawiฤ‡ w ciepล‚ym miejscu na 1 godzinฤ™
  • koszyk do wyrastania wysypaฤ‡ mฤ…kฤ…. Przeล‚oลผyฤ‡ do koszyczka uformowany bochenek i zostawiฤ‡, aลผ podwoi objฤ™toล›ฤ‡. Moลผe to trwaฤ‡ od 2 do 6 godzin
  • nagrzaฤ‡ piekarnik do 220`C. Ciasto uล‚oลผyฤ‡ na rozgrzanym kamieniu. Zaparowaฤ‡ piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studziฤ‡ na kratce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *