Chleb z burakiem to wybรณrย Amberย ze styczniowej piekarni na rozpoczฤcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z ksiฤ
ลผki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracowaล ciekawฤ
technikฤ zagniatania chleba. Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.
Nie obeszลo siฤ bez problemรณw, bo choฤ daลam nieco mniej wody, niลผ wskazywaล przepis (mฤ
ka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niลผ pszenna) to ciasto byลo bardzo klejฤ
ce i trudne do wspรณลpracy. Kierujฤ
c siฤ czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochฤ przeholowaลam i chlebek przegarowaลam, dlatego jest doลฤ niski. Nie straciล jednak nic na smaku.
Skลadniki na 1 bochenek:
- 370 g mฤ ki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)
- 8 g soli
- 160 g startych burakรณw
- 220 g aktywnego zakwasu
- 200 g ciepลej wody
- 15 g oliwy
Wykonanie:
- w misce wymieszaฤ mฤ kฤ z solฤ . W drugiej misce wymieszaฤ zakwas z oliwฤ i wodฤ . Wymieszaฤ zawartoลฤ obu misek do poลฤ czenia skลadnikรณw. Dodaฤ starte buraki, wymieszaฤ i odstawiฤ na 10 minut. Nastฤpnie stosujฤ c technikฤ zagniatania z filmiku zagniataฤ ciasto 10 sekund i pozostawiฤ na 10 minut. Proces zagniatania powtรณrzyฤ 4 razy. Przykryฤ miskฤ z ciastem i zostawiฤ w ciepลym miejscu na 1 godzinฤ
- koszyk do wyrastania wysypaฤ mฤ kฤ . Przeลoลผyฤ do koszyczka uformowany bochenek i zostawiฤ, aลผ podwoi objฤtoลฤ. Moลผe to trwaฤ od 2 do 6 godzin
- nagrzaฤ piekarnik do 220`C. Ciasto uลoลผyฤ na rozgrzanym kamieniu. Zaparowaฤ piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studziฤ na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐