Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju.
Smakuje do popołudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 250 g mąki pszennej/orkiszowej
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru/ksylitolu
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 125 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe
- banany, olej, jajka i śmietanę wymieszać w drugiej misce
- masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę
- piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂