Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

Ponieważ uwielbiam ciasta z owocami, nie wyobrażam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze śliwkami. Dzisiejsze będzie na pewno wielokrotnie powtarzane. Jest to pyszny drożdżowiec ze śliwkami i orzechową kruszonką.

Do  kruszonki użyłam podprażonych mielonych orzechów laskowych, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna. Ciasta w stosunku do ilości owoców jest tak w sam raz, nie za dużo, za to dużo, dużo śliwek. To najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze. Jak na drożdżowe jest wilgotne, bardzo mięciutkie i delikatne.

Składniki na średnią blaszkę:

  • 300 – 320 g mąki orkiszowej 630 (lub innej)
  • 150 g maślanki lub mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko L (lub 1 małe jajko+ 1 żółtko)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • solidna szczypta soli
  • 1.200-1.400 g śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g mąki orkiszowej 630
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Wykonanie:

  • maślankę (użyłam 120 g maślanki i 30 g wody) lub mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dorzucić masło pokrojone w wiórki
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka dokładnie zagnieść. Ciasto będzie dość luźne. Misę przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • z mąki, mielonych orzechów i cukru zagnieść kruszonkę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
  • śliwki umyć, przekroić każdą na pół, usunąć pestkę
  • wyrośnięte ciasto podsypując mąką rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Z papierem przenieść na blaszkę, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 minut do napuszenia
  • na cieście ułożyć dość gęsto przygotowane śliwki, skórkami do dołu
  • na śliwkach rozkruszyć kruszonkę
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut
  • studzić na kratce lub zajadać jeszcze ciepłe

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *