Ponieważ uwielbiam ciasta z owocami, nie wyobrażam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze śliwkami. Dzisiejsze będzie na pewno wielokrotnie powtarzane. Jest to pyszny drożdżowiec ze śliwkami i orzechową kruszonką.
Do kruszonki użyłam podprażonych mielonych orzechów laskowych, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna. Ciasta w stosunku do ilości owoców jest tak w sam raz, nie za dużo, za to dużo, dużo śliwek. To najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze. Jak na drożdżowe jest wilgotne, bardzo mięciutkie i delikatne.
Składniki na średnią blaszkę:
- 300 – 320 g mąki orkiszowej 630 (lub innej)
- 150 g maślanki lub mleka
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko L (lub 1 małe jajko+ 1 żółtko)
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- solidna szczypta soli
- 1.200-1.400 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g mąki orkiszowej 630
- 50 g masła
- 50 g cukru
Wykonanie:
- maślankę (użyłam 120 g maślanki i 30 g wody) lub mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dorzucić masło pokrojone w wiórki
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka dokładnie zagnieść. Ciasto będzie dość luźne. Misę przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- z mąki, mielonych orzechów i cukru zagnieść kruszonkę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
- śliwki umyć, przekroić każdą na pół, usunąć pestkę
- wyrośnięte ciasto podsypując mąką rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Z papierem przenieść na blaszkę, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 minut do napuszenia
- na cieście ułożyć dość gęsto przygotowane śliwki, skórkami do dołu
- na śliwkach rozkruszyć kruszonkę
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut
- studzić na kratce lub zajadać jeszcze ciepłe
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂