Ciasto z rabarbarem — idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy, to czeka Cię prawdziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam!
Składniki na blaszkę 24 × 32 cm:
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 100 g cukru
- 600-800 g rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 70 – 100 g cukru
- 70 g błyskawicznych płatków owsianych
- 80 g masła
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
- wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść z zimnym masłem ręcznie lub robotem. Odstawić w chłodne miejsce
- piekarnik nastawić na 190` C.
- rabarbar umyć i pokroić w 3-cm kawałki. Nie ma potrzeby obierania młodego rabarbaru, chyba że trafisz na wyjątkowo grube łodygi, wtedy należy ściągnąć skórkę
- 200 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 100 g cukru i 125 g miękkiego masła utrzeć na biały puch. Wmieszać kolejno 2 jajka, krótko ucierając — po 30 sekund. Na zmianę dodawać mąkę i mleko mieszając na najniższych obrotach miksera
- ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz wrażenie, że ciasta jest bardzo mało, nie przejmuj się, bo bardzo urośnie. Ułożyć pokrojony rabarbar i rozsypać kruszonkę. Rabarbaru ułożyłam 2 warstwy
- piec na środkowej szynie w 190` C 45 minut do zezłocenia kruszonki
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂