Czereśniak — szybkie ciasto ucierane z czereśniami

Czereśnie raczej rzadko są wykorzystywane w ciastach, często słyszę, że się nie nadają. W porównaniu z aromatycznymi, kwaskowatymi wiśniami faktycznie nie wytrzymują konkurencji. Jednak w tym prostym ucieranym cieście z dodatkiem marcepanu smakują wybornie. Szczególnie smaczne są te duże, soczyste odmiany czereśni.

Ciasto jest wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne, a dodatek marcepanu dodaje mu charakteru.

Składniki:

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g marcepanu
  • 800 g czereśni

Wykonanie:

  • czereśnie umyć, wypestkować
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
  • jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Masa podczas ubijania potroi objętość. Na minimalnych obrotach miksera partiami dosypywać mąkę i wlewać olej
  • ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką. Na tarce jarzynowej zetrzeć marcepan wprost na ciasto. Rozłożyć czereśnie, delikatnie wciskając marcepan w ciasto
  • piec w 190`C 40-45 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *