Miฤso indycze ma wiele zalet, a ลผe sลynie ze swoich zdrowotnych wลaลciwoลci polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze wzglฤdu na niskฤ
zawartoลฤ tลuszczu i duลผฤ
zawartoลฤ biaลka jest bardzo ลatwo przyswajalne i lekkostrawne. Najchudsze partie z indyczego miฤsa zawierajฤ
zaledwie 5% tลuszczu.
Nawet jeลli kawaลek jest nieco tลustszy, sฤ
to gลรณwnie dobre nienasycone kwasy tลuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniajฤ
siฤ do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.
Miฤso indyka ลrednio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym miฤsem drobiowym. Dla porรณwnania 100 g piersi z indyka to 107 kcal, a 100 g piersi z kurczaka to juลผ 155 kcal. Ponadto miฤso indycze jest doskonaลym ลบrรณdลem witamin z grupy B, w szczegรณlnoลci witaminy B 12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziesz ponadto potas, cynk, magnez, ลผelazo i chrom. Smaczny obiad z kawaลkiem indyka doda Ci energii do dziaลania i poprawi humor.
Kotleciki mielone przygotowaลam z udลบca indyczego. Udziec z indyka ma ciemniejszฤ
barwฤ i bardziej wyrazisty smak w porรณwnaniu np. z piersiฤ
. Kotleciki sฤ
niezwykle smaczne, bardzo delikatne, aromatyczne i soczyste, nieporรณwnywalnie smaczniejsze niลผ tradycyjne mielone wieprzowe. Mรณj domowy fan mielonych wieprzowych stwierdziล, ลผe indycze sฤ
po prostu lepsze. Zapraszam zatem na zdrowszฤ
wersjฤ mielonych.
Skลadniki na 12 sztuk:
- udziec indyczy okoลo 1.300 g
- 1 cebula
- 3 ลyลผki kaszy manny
- tลuszcz do smaลผenia
- 1 jajko L
- buลka tarta do panierowania
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- z udลบca usunฤ ฤ skรณrฤ i koลฤ (ugotowaลam rosรณล) i zmieliฤ miฤso razem z 1 obranฤ i pokrojonฤ cebulฤ
- do zmielonej masy dodaฤ jajko i kaszฤ mannฤ, sรณl oraz pieprz. Dokลadnie wymieszaฤ, najlepiej zrobiฤ to rฤkฤ . Formowaฤ owalne kotleciki, obtaczaฤ w buลce tartej i smaลผyฤ na rozgrzanym tลuszczu po kilka minut z kaลผdej strony do zrumienienia.
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐