Domowa bułka tarta

Bułka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna. To niezastąpiony składnik wszystkich panierek. Schaboszczak, knedle z owocami polane masełkiem z bułką tartą — nie do pomyślenia by mogło jej zabraknąć. Proponuję zatem, by przygotować bułkę tartą samodzielnie w domu. Przeczytajcie dlaczego.

Bułka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bułki pszenne lub suchary, ewentualnie pszenne pieczywo. Tak było jeszcze całkiem niedawno, lecz teraz w bułce tartej dostępnej na rynku producenci proponują nam całą tablicę Mendelejewa. Na etykiecie czytamy skład: margaryna, cukier, węglan wapnia, stabilizator E 472, emulgator, kwas askorbinowy, substancje przeciwzbrylające, skrobia kukurydziana…. Macie jeszcze ochotę na taką bułkę?

Od dawna przygotowuję bułkę tartą sama. Nie oszczędność mam na względzie, ale tylko i wyłącznie jakość. Nic trudnego, ani pracochłonnego, a przynajmniej wiem, co jem. Resztki pozostałych, niezjedzonych bułek kroję w plasterki, a podsuszone przechowuję w papierowej torebce i zużywam np. do kotletów mielonych. Na bułkę tartą potrzeba jednak nieco więcej surowca. Kupuję zatem jednorazowo 12 bułek i produkuję własną bułkę tartą

Składniki na około 450 g:

  • 12 bułek
  • blender z samo ostrzącymi się nożami

Wykonanie:

  • bułki pokrojone w plastry ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. Bułki mogą spokojnie schnąć pozostawione na blacie, jednak tuż przed zmieleniem/rozdrobnieniem proponuję wsunąć blaszkę z bułeczkami do piekarnika. Można wykorzystać piekarnik np. po pieczeniu lub specjalnie włączyć na około 100°C na 10 minut. Wyłączyć, a bułki pozostawić w środku do wystygnięcia. Łatwiej wtedy robot poradzi sobie z rozdrobnieniem sucharów
  • porcjami miksować do pożądanej grubości ziarenek. Zmieloną bułkę przechowywać w zamkniętym pojemniku
  • jeśli lubisz bułkę tartą do panierowania z dodatkami, proponuję zrobić to z mniejszą ilością bułki tuż przed samym panierowaniem. Bułka bez dodatków po prostu lepiej się przechowuje. A smak panierki bardzo uszlachetni np. dodatek wiórków kokosowych, orzechów mielonych lub ulubionych ziół

Inna opcja to użycie maszynki do mielenia mięsa. Odradzam jednak, ponieważ sucha bułka bardzo tępi ostrza noży maszynki. Ewentualnie pozostaje zetrzeć suchą bułkę na zwyczajnej tarce jarzynowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *