Chałwa! Uwielbiam ten najstarszy na świecie smakołyk. Możesz zrobić chałwę w domu sama. To banalnie proste. Dwa składniki: nasiona sezamu, odrobina miodu i domowa chałwa gotowa!
Sklepowa ma w swoim składzie cukier, syrop glukozowy, sól i wiele innych niechcianych dodatków. Dlatego polecam chałwę domową. Różni się od tej sklepowej brakiem karmelowych igiełek, ale i tak jest super smaczna. Chałwa to bardzo zdrowy i wartościowy smakołyk, ponieważ sezam to bogactwo witamin i minerałów. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Przygotowując ją w domu, dostosuj do własnych upodobań smakowych. Możesz wzbogacić ją dodatkiem orzechów włoskich, pistacjowych, wanilią lub dodatkiem kakao.
Składniki:
- 250 g łuskanych nasion sezamu
- około 2 łyżek miodu
- 1 łyżka kakao — opcjonalnie
- wanilia — opcjonalnie
Wykonanie:
- zmielić w blenderze nasiona sezamu na suchy proszek. Lepiej pozostawić część niezmielonych nasionek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu z nasion. Niecałkowicie zmielone ziarenka będą chrupały między zębami i trochę udawały karmel
- do zmielonych nasion dodawać stopniowo miód, mieszać i ugniatać drewnianą łyżką, aż masa połączy się i będzie plastyczna. Masa powinna mieć konsystencję gęstej plasteliny. Podzielić ją na 2 części i do połowy wmieszać kakao. Uformować wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Umieścić w lodówce do stężenia
Uwagi:
Jedni wolą chałwę kruchą i sypką, inni miękką i elastyczną. Trzeba wyczuć ilość miodu, dlatego lepiej dodawać go stopniowo. Przy drugim podejściu będzie już wiadomo co z tą konsystencją. No cóż, trzeba poeksperymentować!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂