Prawdziwe masło orzechowe, składające się w 100% z orzechów — to samo zdrowie i bez trudu przygotujesz je w domu. Jest tak proste do przygotowania, że aż szkoda kupować je w sklepie. Co prawda można upolować masełko bio – 98% orzechów w składzie, ale to akurat kosztuje nie mało. Orzeszki są kaloryczne (100 g masła to prawie 600 kcal), ale jedzone z umiarem to bardzo pożywny i wartościowy pokarm.

Masło orzechowe — wartości zdrowotne

Jest nie tylko smaczne, ale bogate w wartości odżywcze. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, kwas foliowy), choliny, witaminy E i składników mineralnych: magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi i żelaza.

Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i trawienny, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. To również bogate źródło błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli. Masło orzechowe to produkt tłusty, ale znajdujące się w nim tłuszcze to niemal w całości nienasycone tłuszcze z grupy omega 6. Dobra wiadomość dla dbających o linię — tłuszcze zawarte w maśle orzechowym przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej, ponieważ masło to skarbnica kwasów oleinowych. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Ponadto kwasy oleinowe to najlepsze „paliwo dla naszego mózgu”, pomagają także obniżyć poziom cholesterolu.

I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z najsilniejszych alergenów.

Składniki:

  • orzechy ziemne 400 g
  • 1 łyżka oleju — opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu — opcjonalnie

Wykonanie:

  • przed zmiksowaniem orzechów możesz je uprażyć na patelni, nie jest to jednak konieczne. 
  • umieścić orzechy w kielichu blendera i zmiksować, jak długo zależy to mocy urządzenia. Moja machina miksowała 1-2 minuty, ale słyszałam nawet o 15 minutach. W miarę miksowania orzechy będą powoli zmieniać konsystencję, najpierw na mokry piasek i w miarę jak będzie wydzielać się tłuszcz, masa staje się oleista i w efekcie powstanie kremowe masełko. Ważne jest dokładne zmiksowanie. Masa ma być gładka i tłusta
  • pamiętaj, że domowe masło może się rozwarstwiać, wystarczy je wówczas zamieszać i po problemie. Przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku.

Smacznego! 

Uwagi: 
Masło można dowolnie wzbogacać i modyfikować np. dodatkiem kakao. Jeśli jadasz masło z dżemem, dodatek miodu jest zbyteczny. Jeśli go dodajesz najlepiej wmieszać go do gotowego masełka. Sól jest jednak nieodzowna, bez jej dodatku masło jest bez wyrazu. Najszybciej zrobisz pyszne masło, używając solonych orzeszków z puszki. Dodatek oleju możesz całkowicie pominąć, chyba że masz słabszy sprzęt, wówczas pomoże „ruszyć” masę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *